Turn-Offs la cărți!

Nu pot să cred că nu am scris deja acest articol pe blog, având în vedere cât de pretențioasă mă consider legat de cărțile pe care le citesc. Să nu mai lungim vorba…

1. Călătoria în timp

Când aud că într-o carte e vorba de așa ceva, sunt slabe șanse să pun mâna vreodată și să o deschid, în principal datorită faptului că aceste călătorii în timp sunt foarte clișeice și fie că sunt făcute în trecut sau în viitor, perspectivele asupra anumitor perioade de timp mă lasă rece… cel puțin așa s-a întâmplat cu majoritatea romanelor de gen pe care le-am citit, autorii nu au reușit să surprindă sau să sublinieze diferențele dintre prezent și perioada aleasă, sau viziunea lor nu mi s-a părut credibilă, relevantă sau plăcută.

2. Flashback-urile

Desigur nu am nicio problemă când un anumit personaj își aduce aminte de ceva pe parcursul cărții, dar când întregul roman e construit pe amintiri sau vise care nu se știe dacă sunt reale sau nu, chestia asta pur și simplu mă irită; ia din cursivitatea narațiunii și pe de altă parte, taie din suspans, căci e foarte ușor să pui lucrurile cap la cap și conluzia e de obicei banală, distrugând cartea în întregime.

3. „Salvatorul lumii”

Detest când descrierea unei cărți începe cu ceva de genul „lumea se duce de râpă și totul cade pe umerii personajului x”… Nu mi se pare deloc realist și nici nu vreau să aud de așa ceva. Fie că e vorba de o distopie, unde protagonistul pornește o revoltă împotriva guvernului sau de o poveste YA pur și simplu, nu vreau să citesc despre încercările grele prin care un personaj trebuie să treacă pentru un bine general, pentru a salva lumea.

P.S. Romanul „1984” este o distopie ideală, unde protagonistul își cunoaște statutul și condiția umană și nu încearcă să se revolte, ci doar să înțeleagă mai bine lumea în care trăiește. Sunt puține alte distopii care nu au la bază aceeași poveste menționată mai sus și mă irită teribil. 

Îmi amintesc că am mai făcut o postare cu pet peeves, însă cele enumerate mai sus fac parte din motivele pentru care nu aș citit o anumită carte. Stay tuned și pentru opusul acestui titlu și anume, motivele care mă „cumpără” când e vorba de alegerea unui roman.

Un gând despre „Turn-Offs la cărți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.