Depinde de la carte la carte

Sunt întrebată destul de des câte pagini citesc pe zi sau cât de repede citesc o carte și nu pot răspunde decât asta – DEPINDE. M-am gândit că ar fi interesant să scriu un articol în care să detaliez ce înseamnă acest lucru, căci sunt convinsă că și voi vă puteți raporta…

În primul rând, pentru mine contează foarte mult fontul, textura lui și a paginii și formatul cărții. Cel mai repede citesc cărțile de la editura Trei, indiferent de cât de mult îmi place volumul respectiv (dar în general, îmi plac toate cărțile citite de la ei până acum). Textul este mediu, nici mic (Top 10+ BLEAH!), nici prea mare (unele cărți de la Corint Junior) și habar n-am ce font folosesc dar îmi e pe plac. Apoi urmează aspectul cărților de la Herg Benet, iarăși printate pe hârtie de calitate, care nu se rupe ușor și iarăși cu un font adorabil, care e deja un fel de semnătură a lor :).

Apoi contează bineînțeles și cât de mult îmi place ceea ce citesc. Acum am impresia că iau multe postări anterioare și le reunesc în această listă, dar ăsta e adevărul. Urăsc detaliile despre mobilă și în general natură. Poate să mi se povestească în 50 de pagini despre trăirile interioare ale unui personaj, dar nu despre alte lucruri. Aici mai contează foarte mult și stilul de exprimare al autorului, de aceea în general prefer romanele contemporane, mult mai ușor de citit… dar m-am aventurat și în clasici sau romane mai vechi – de exemplu, The Catcher in the Rye mi s-a părut a avea un limbaj foarte actual și a fost foarte ușor de citit. La fel pot spune și despre George Orwell, deci nu e o regulă perioada în care au fost scrise și mai degrabă ține de autor. Normal că în general devorez cărțile autorilor mei preferați, am încredere în ei și îmi place doar faptul că e mâna lor în lucrarea respectivă. Ca să îmi placă de citesc trebuie să fie „genul meu” de carte; în general, detest acele cărți care deși sunt de beletristică, nu au o poveste anume din care să reiasă cugetările filosofice respective. Îmi place acțiunea. Ideile fără bază reală, care nu sunt ilustrate/exemplificate, mă plictisesc.

Nu în ultimul rând, cred că un alt factor important în „cât de mult citesc pe zi/cât de repede citesc o carte” este curiozitatea. Mi s-a întâmplat să citesc cărți proaste dar pe care să le duc la bun sfârșit repede pur și simplu pentru că voiam să văd cum se termină. Îmi vine în minte The Selection de Kiera Cass. Încă sunt tentată să citesc celelalte volume, pur și simplu pentru a vedea ce se mai întâmplă. După cum am spus, îmi place acțiunea și deseori, cărțile ce au mai multă acțiune dar nu sunt scrise foarte pe placul meu, le depășesc pe cele mai bine scrise dar care nu îmi spun nimic și nu mă țin în priză.

Vi se întâmplă la fel? Mi-e greu să cred că sunt cititori care tratează toate cărțile cu același interes…

3 gânduri despre „Depinde de la carte la carte

  1. Am avut o perioada in adolescenta, cand eram foarte absorbita de literatura. Mama mea avea o biblioteca plina de romane siropoase , genul Sanda Brown, si luam o carte in mana si nu prea o amanam pina nu o terminam. Apoi am trecut la romanele obligatorii de la scoala(din liceu), care cu ajutorul unei profesoare bune, ne erau prezentate altfel, si care te atrageau spre citire. Acum , cu doi copii, sunt multumita daca mai apuc sa citesc ziarul, cand si cand. Felicitari pentru ceea ce faci :)

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.