Echilibru…

Cred că aceasta este o întrebare bună și anume, cum păstrăm echilibrul în lecturile noastre? Pe de-o parte, trebuie  (și vrem!) să citim cărți care au fost publicate de-a lungul a 2000 și ceva de ani și pe de altă parte, suntem mereu atacați de noile apariții și nu vrem să rămânem în urmă. Eu cred că acest echilibru este important, iar pentru un cititor înrăit este musai să citească din ambele categorii.

Eu, personal, am mai menționat și înainte faptul că prefer să nu citesc foarte multe apariții recente însă anul ăsta am primit o sponsorizare de la editura Trei și am fost nevoită să revin la genul YA/Fantasy, printre altele. Nu e neapărat ceva negativ, chiar dacă nu e genul meu preferat. De asemenea, e stresant să faci parte dintr-o comunitate de cititori (booktube, de exemplu) și să-i vezi citind diferite cărți recente de care tu să nu fi auzit.

Prioritate vor avea mereu pentru mine lecturile (mai vechi) pe care le aleg eu, pentru că mi se par a fi pe gustul meu – în fața celor noi pe care le citesc doar din curiozitate și pentru a avea un subiect comun cu alți cititori. De pildă, în România din ce în ce mai mulți oameni își publică romanele (de debut sau nu) și chiar aș vrea să citesc cât mai multe dintre acestea pentru că vreau să susțin piața românească de carte dar efectiv… nu știu unde să le mai includ și pe acelea! (dar asta nu înseamnă că nu-mi voi face timp la un moment dat).

Lunar, de obicei, citesc o combinație între cele două – publicații noi și vechi, deseori chiar clasici. Mi-e tare teamă să nu alunec în vreuna dintre extreme.

Voi cum mențineți acest echilibru?

Un gând despre „Echilibru…

  1. Eu citesc cărţi mai vechiuţe, sau care ştiu că au bază în spate. Nu citesc prea des cărţi noi, având în vedere că subiectele merg pe aceeaşi idee, iar clasicile sunt baza celor noi. Singurele cărţi noi apărute pe care le citesc cam cum apar sunt cele scrise de autori români.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.