fbpx

Dear Dad: Letters from an Adult Child, recenzie

IMG_2853

Îl știu pe Louie din desen și am făcut treptat pași spre a afla mai multe despre el. Am început să mă uit din nou la episoadele dublate în română, apoi am mers la Comic Con special pentru a-i întâlni pe doi dintre oamenii care au dublat vocile în limba română, am căutat materialele de comedie ale lui Louie și în final, i-am cumpărat cele trei cărți de care sunt foarte mândră. Aceasta este prima carte publicată și ne oferă o imagine de ansamblu a familiei sale, formată din unsprezece copii și cei doi părinți – dintre care tatăl lui, Louie William Anderson, care a fost alcoolic. Familia Anderson era o familie foarte săracă și mulți dintre copii au ajuns prost în viață. Există multe lucruri care se potrivesc cu desenul animat însă Louie are în această carte un singur capitol în care vorbește despre un show tv, ce se află doar sub formă de proiect; probabil vom afla mai multe despre el în viitoarele două cărți publicate până în prezent.
Louie a renunțat la școală prin clasa a 11-a din cauza orei de sport dar apoi s-a hotărât să-și termine liceul (și a reușit). Nu știa ce să facă cu viața lui – a început să vândă lucruri furate, apoi să lucreze într-un centru de plasament pentru copii proveniți din familii în care cel puțin unul dintre părinți era abuziv. Mergând la o noapte de stand-up comedy, Louie a fost sigur că asta vrea să facă și el și așa începe cariera sa, ce i-a adus faima mondială.
Cartea este prezentată sub formă de scrisori pe care Louie le scrie, desigur, tatălui său. Louie încearcă să înțeleagă ce l-a făcut pe tatăl său să devină alcoolic și să se poarte așa, dacă l-a iubit vreodată și cine a fost el de fapt… Aflăm că Louie W. Anderson a făcut parte dintr-o trupă, că a mai fost căsătorit înainte de Ora cu o altă femeie, că a fost adoptat de niște părinți alcoolici de care mai târziu a trebuit să fugă. Astfel, Louie află că are mai multe în comun cu tatăl său decât credea. Cartea este o retrospectivă, bineînțeles, iar finalul său nu este deloc o mare surpriză pentru cititor. Ultima parte a cărții este alcătuită din scrisorile pe care fanii i le-au scris lui Louie după ce au citit partea iar câteva dintre confesiunile lor sunt cu adevărat tulburătoare, însă mă bucur că am putut citi despre atâtea realități înfricoșătoare pe care le pot folosi pentru auto-cunoaștere dar și pentru compătimirea altor oameni din jurul meu care pot trece prin situații asemănătoare.
Sunt convinsă că sunt mulți oameni care nu se pot deloc conecta cu mesajul cărții și nu-i pot înțelege sentimentele lui Louie, privitor la greutatea sa (folosind mâncarea în același scop în care tatăl său folosea băutura, ca pe o escapadă) și la greutățile pe care le-a întâmpinat pe întreg parcursul vieții datorită copilăriei sale. Deși nu mă regăsesc cu exactitate în povestea sa de viață, pot spune că îl înțeleg și că mă bucur că am citit această carte și am aflat mai multe despre un om pe care îl vedeam până acum doar ca pe un personaj din desene. Cu siguranță nu-l voi mai putea urmări cu aceeași ochi de acum înainte, știind de fapt care este crudul adevăr referitor la comportamentul tatălui său și traiului de viață.
Recomand cartea aceasta non-fictivă tuturor celor care au urmărit desenul “Viața cu Louie” în copilărie și vor să afle mai multe despre persoana pe care s-a bazat. Veți descoperi o poveste foarte tristă, o călătorie de auto-cunoaștere și de depășire a durerii pricinuite de un părinte abuziv și o societate plină de prejudecăți.

4

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

5 gânduri despre „Dear Dad: Letters from an Adult Child, recenzie

  1. Wow! Nici nu aveam habar că în viața reală a lui Louie se întâmpla ce se întâmpla… Spre să fac si eu rost curând de carte.
    Mulțumesc pentru că mi-ai stârnit curiozitatea, Cristina! :))

Lasă un răspuns

%d