fbpx

Despre comunitatea booktube (din România)!

Nu știu de ce nu m-am gândit să fac acest articol mai de mult. Pe scurt, eu am devenit interesată de comunitatea booktube din România după ce am aflat de cei cinci mari booktuberi români care organizează lunar Cartepidemia. Aceștia sunt Adela, Diana, Irina, Twist și Simona. M-am decis să mă alătur lor și chiar am participat și eu la o ediție de Cartepidemie, din luna martie – unde cartea mea a fost cea citită și promovată de ei. Bineînțeles, pe lângă ei mai sunt booktuberi activi în comunitatea românească precum Alina sau Oana.

Cât despre comunitatea booktube din afară, cei interesați știu deja de Katytastic, PolandBananasBooks, etc. și nu pot spune că am un favorit când vine vorba de ei, deși îi urmăresc constant.

Cred că acest concept de booktube, în general, este o idee grozavă pentru promovarea cărților dar în acest articol vreau să mă axez pe comunitatea de la noi…

Comunitatea este în creștere, după părerea mea, iar din ce în ce mai mulți pasionați de lectură încep canale de booktube. În ce constă acesta? Pe un canal de booktube se găsesc de obicei videoclipuri de tipul: book haul, wrap up, unboxing, review, book tag, book shelf tour, etc. Ce face canalele de booktube așa mișto? Ideea de a putea vedea efectiv bibliotecile altor oameni – o chestie complet diferită față de niște simple poze, de a fi la curent cu ce e în trend în materie de cărți, de a descoperi cărți noi și bineînțeles, ideea principală – de a te bucura alături de alți oameni de bucuria lecturii.

Există un grup pe Facebook special făcut pentru booktuberii români. Acesta poate fi găsit AICI. Nu de puține ori mi s-a spus personal că sunt mai ușor de urmărit pe canalul meu de YouTube decât pe blog, unde postez de obicei articole mai lungi și diferite dezbateri legate de cărți. Eu mă debusolez ușor când văd că niciunul dintre booktuberii pe care-i urmăresc n-a mai postat vreun video nou și mă bucur foarte tare atunci când descopăr un canal nou de booktube, al cărui protagonist are toate șansele de a deveni preferatul meu.

Așadar, vă invit și pe voi să vă creați un canal de booktube dacă simțiti că aveți ceva de spus în materie de cărți, pentru a ajuta împreună la dezvoltarea acestei comunități online.

Dacă aveți deja un astfel de canal și nu v-am menționat în acest articol, vă invit să-mi lăsați linkul mai jos. Am și câteva întrebări pentru voi:

Ce booktuberi urmăriți și ce fel de video vă place cel mai mult să vizionați? Cât de mult credeți că ajută ca literatura să fie promovată pe această cale în România? 

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

13 gânduri despre „Despre comunitatea booktube (din România)!

  1. Si mie imi place Katystatic :D… cred ca orice forma de promovare a lecturii este de ajutor. Sunt un pic trista cand vad ca pe blog nu am la fel de multa activitate din partea cititorilor (prin comparatie cu yt) dar asa se intampla de obicei :)))…

    Sper sa se mareasca comunitatea de booktube din romania pe viitor si sa impartasim toti cat mai multe pareri despre cartile noastre. ^_^

  2. Buna, sunt Wana si de curand mi-am inceput propriul canal fiind inspirata de comunitatea din Romania dar si din strainatate. Nu am apucat inca sa realizez multe lucruri, tocmai datorita faptului ca m-am apucat de curand, dar am speranta sa ajung sa va cunosc pe unii din voi si sa ajut la raspandirea fenomenului si in Romania ^_^. Can’t wait !

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: