Jumătatea rea, recenzie

IMG_2652

Nu credeam că asta mai e posibil dar cartea asta cu siguranță mi-a deschis din nou apetitul pentru cărțile YA/Fantasy, pe care-l credeam pierdut încă din 2012. A fost atât de captivantă încât mor de curiozitate să citesc al doilea volum și să aflu ce se întâmplă mai departe cu Nathan.

Povestea îl urmărește pe acest băiat, din copilărie până la vârsta de șaptesprezece ani – când trebuie să primească cele trei Daruri pentru a deveni vrăjitor. Povestea sa e înduioșătoare, căci cartea este scrisă extrem de bine, foarte cursivă dar având și elemente „culte”, ca să spun așa (referindu-mă la diferite cărți sau citate de care acum sunt interesată, dar poate chiar și la anumite locuri cum ar fi Țara Galilor care mi se pare acum un loc în care trebuie neapărat să merg). Acțiunea are loc în Anglia, în mare parte. Nathan nu este nici vrăjtor alb, nici negru, ci undeva la mijloc, însă cert e faptul că este vânat. De ce și de cine? De Vrăjitori și Consiliu și asta pentru că tatăl lui este cel mai cunoscut criminal în serie. M-am gândit de mai multe ori la asemănarea cu Harry Potter a cărții (vrăjitorie, vrăjitori buni și răi, ș.a.), însă nu, cartea asta e mult mai bună decât orice carte cu vrăjitori pe care am citit-o vreodată. I-am oferit doar trei steluțe pentru că vreau să păstrez scorul mai mare pentru celelalte două cărți, de la care am așteptări uriașe.
Nathan are un frate vitreg, pe Arran, cu care se înțelege foarte bine. Pe parcursul romanului, el întâlnește și un bărbat pe nume Gabriel care se îndrăgostește de el – deși Nathan e îndrăgostit de o vrăjitoare albă pe nume Annalise. Nu, nu e un triunghi amoros, nu pe asta se concentrează cartea.
AM IUBIT scenele de violență prezentate în carte și consider că acestea au făcut-o să fie așa de bună în ochii mei. Nathan nu are un suflet rău și nu-și dorește să rănească pe nimeni, însă la nevoie e un tip super dur care știe ce face. Ritmul e foarte antrenant și deși se întâmplă multe lucruri și cunoaște mulți oameni, cartea nu m-a plictisit nicio secundă.
Care este miza ei de fapt? Nathan este obligat să-și omoare tatăl pe care nici măcar nu l-a cunoscut vreodată. Ce va face el nu se știe, însă trebuie să se decidă dacă vrea să fie un vrăjitor alb sau negru.
Bazându-mă pe comentariile personajelor vizavi de aceste două feluri de vrăjitori, n-am putut să nu mă gândesc la comparația dintre cele două rase umane, căci din punctul meu de vedere s-a mula perfect pe scheletul oferit de carte – întrebarea fundamentală este cu ce sunt cei albi mai buni decât cei negri dacă și ei omoară?!
Dragostea dintre Nathan și fratele său, apoi afecțiunea lui Gabriel față de Nathan – două dintre lucrurile care îmi intră mereu pe sub piele într-o carte și mă încurajează să-i dau un rating cât mai mare, combinat cu stilul de scriere al autoarei și scenele dure de violență m-au făcut să fiu înnebunită după această trilogie, să-mi doresc să citesc cât mai multe romane de acest gen publicate la editura Trei și bineînțeles, m-au făcut să realizez că genul YA/Fantasy poate fi și ceva cizelat, la un nivel mult mai înalt decât în alte cărți pe care le-am citit eu înainte.

Ce va face Nathan și cine îi va oferi cele trei Daruri? Cum scapă el de Consiliu și Vânători și cum se descurcă pe cont propriu? Va reuși el să-și găsească tatăl?
Vă recomand din tot sufletul această carte primită drept sponsorizare de la editura Trei și vă mai spun încă o dată că de-abia aștept să citesc continuarea. Ce mai așteptați? Haideți să vedem cine va câștiga în lupta dintre bine și rău!

3

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

Un gând despre „Jumătatea rea, recenzie

  1. Am citit cartea asta când a apărut în la noi, anul trecut și acum am cumpărat-o și pe a doua și abia aștept să o citesc, pentru că mi-a plăcut mult. Problema e că nu-mi mai amintesc nimic din prima și e super frustrant TT-TT. Sunt singura care pățește asta?

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura