Colecții…

Și aici mă refer la mai multe lucruri. O dată avem colecțiile pregătite de către edituri în care publică mai multe cărți asemănătoare dintr-un anumit punct de vedere și pe de altă parte, avem ideea de colecționare a cărților, în general. Nu m-am gândit la cea din urmă până de curând, căci nu am deținut și nici nu am citit extraordinar de multe cărți însă m-am hotărât – da, vreau să le și colecționez. Vreau să am rafturi întregi, pline cu cărți iar această bibliotecă personală să crească pe parcursul anilor, o dată cu mine. Vreau să am o gamă foarte variată de cărți în care să-mi regăsesc „anii tinereții” și etapele dezvoltării mele ca om, căci bineînțeles, o carte poate schimba foarte multe lucruri în gândirea unui om.

Aici însă, m-am lovit de o problemă apăsătoare. Ce colecție să aleg? Să dețin aceeași carte în două sau mai multe limbi? Să fie Penguin Books, Cotidianul Literatură, Raftul Denisei? Să dețin o carte într-o anumită limbă în mai multe ediții, bazat pe coperta acesteia și/sau pe traducere? Cum să fac astfel încât să dețin cea mai bine realizată ediție, pornind de la fontul textului, trecând prin editare și ajungând la copertă? Mi se pare foarte stresant să faci această alegere pentru biblioteca ta.

De exemplu, până acum îmi plăceau foarte mult cărțile din colecția Cotidianul Literatură dar după aceea am văzut că editura Humanitas publică Foamea de Knut Hamsun în colecția lor, Raftul Denisei. Tot în această colecție, din câte știu eu, mai există o carte publicată de Knut Hamsun. Acum ar trebui să cumpăr și acea ediție din Foamea, mult mai drăguță ca aspect fizic? Sau să renunț de tot la colecția Cotidianul Literatură, din moment ce oricum nu se mai publică? Sau e o idee bună să citesc mai multe ediții din aceeași limbă, datorită posibilelor diferențe de traducere?

Mereu am mers pe principiul de a cumpăra cărțile în limba lor originală, dacă e posibil, însă uneori mă ajută dacă le-a, citit înainte în propria mea limbă maternă.

Voi ce ziceți? Cum ați ieși din acest labirint?

5 gânduri despre „Colecții…

  1. Simplu: cumpăr orice carte! :)) Totuși, țin neapărat să-mi întregesc colecțiile seriilor de autor: Eric-Emmanuel Schmitt, Alice Munro, Garcia Marquez, Tolkien! Și, mai vedem ce apare pe parcurs. Te înțeleg perfect când spui că vreu rafturi întregi de cărți. P-e-r-f-e-c-t!

    Apreciază

  2. Personal, mie imi place, pe cat se poate, sa-mi cumpar cartile si sa le citesc in limba in care au fost initial scrise, iar daca am aceeasi carte si in romana si in limba in care a fost initial redactata cu atat mai bine! :)) In rest, nu pun prea mare pret pe editura sau pe aspectul fizic al cartilor ( desi detest ingrozitor atunci cand se schimba designul ditr-o anumita serie… in mijlocul seriei!), imi place sa am cartile ingrijite, asezate frumos pe raft dupa marime si arareori dupa editura sau gen.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.