De ce scriu recenzii… ?

Explicația pentru mine a fost mereu foarte simplă. Când m-am apucat serios de citit, acum cinci ani, simțeam nevoia de a relua cărțile pe care le citisem în clasele primare însă nu-mi mai aduceam aminte mare lucru din ele. Așa s-a întâmplat și ulterior, cu o mare parte din cărțile citite la începutul anului 2011. M-am hotărât să scriu recenzii, cu tot cu spoilere, pentru a-mi aminti ce se întâmplă mai exact în carte.

Nu pentru a instiga lumea la lectură – căci ei personal citesc recenzia unei cărți abia după ce am terminat de citit, de obicei – și nu pentru a promova o anumită carte. Nici în ziua de azi nu fac acest lucru, chiar dacă primesc o sponsorizare și sunt obligată să postez o recenzie. Mă mândresc cu faptul că n-am citit niciodată ceva ce n-am vrut să citesc, de aceea am avut mare grijă cu sponsorizările dar și cu cărțile primite la schimburi.

Încerc în recenziile mele să cuprind nu doar acțiunea cărții ci și starea pe care mi-a indus-o în timp ce citeam. Cred că aceasta este de fapt partea mai importantă. Faptul că recenziile mele îi ajută pe alții și poate le adaugă o carte în plus pe TBR list mă bucură foarte mult, însă repet, nu acesta este scopul meu principal.

  Încerc să vin cu recenzii cât mai amănunțite, care să arate cititorilor dar și mie însămi motivele pentru care mi-a plăcut sau nu mi-a plăcut o carte. Din fericire, am primit mult feedback pozitiv în legătură cu recenziile mele și vă mulțumesc pentru acest lucru.

Cei dintre voi care scriu recenzii, de ce o faceți? Ce vă face să citiți o recenzie?

10 gânduri despre „De ce scriu recenzii… ?

 1. Fac o recenzie, în primul rând, pentru că îmi place să citesc și să împart lumii acest lcuru – trecând peste faptul că sponsorizările mi-o cer. Faci ceva ce îți place, deci de ce să n-o faci? Apoi, îmi place să văd că dintr-o carte nu am înțeles doar acțiunea, ci pot vorbi despre ea și fără să îi fac vreun rezumat. Să trec dincolo de personaje, dincolo de replicile și gesturile lor. O recenzie nu trebuie să însemne povestire, nici măcar un rezumat, unul foarte vag, câteva nume de personaje și lucruri mai importante pe care acestea le fac.
  Din punctul meu de vedere, printr-o recenzie trebuie să surprinzi conflictul personajului – fie el exterior sau interior – și maniera în care acesta este prezentat de către autor. Apoi, câteva detalii despre stilul autorului, maniera în care acesta povestește, autenticitate, originalitate… Astea vin de la sine!
  De asta scriu recenzii.

  Apreciază

 2. Şi îți mulțumim că faci recenzii. La tine văd mereu cărți noi. Marea majoritate sunt după cărți superhyped, dar tu citeşti şi lucruri mai puțin concuscote. Ador asta la acest blog. :)

  Apreciază

 3. Eu nu scriu recenzi ,dar daca ar fi sa scriu as scrie pentru ca ajuta alte persoane sa inteleaga ceea ce am simtit eu cand am citit cartea respectiva .

  Apreciază

 4. nu am facut niciodata vreo recenzie. in momentul in care am avut nevoie sa imi reamintesc continutul unei carti am cautat recenziile altora pe net. mi-e teama ca nu o sa pot sa ma limitez la anumite detalii, si mai ales mi-e teama ca recenzia mea, continant toate obeservatiile mele, va fi mult mai stufoasa decat cartea in sine.

  Apreciază

 5. Nici eu nu citesc diverse carti doar pentru ca toata lumea o face sau pentru ca sunt facute filme dupa ele sau pentru ca sunt, vezi Doamne, bestseller!
  Fac recenzii fiindca imi place sa scriu,sa citesc si sa aprofundez cele citite. Plus, sunt o vorbareata care vrea sa isi imparta opiniile cu altii :) Am scris cateva recenzii (le-as putea numi chiar critici de-a dreptul) destul de serioase pentru diverse reviste (locale), pentru scoala si pentru placerea mea intelectuala, dar cateva ramane cuvantul de baza, fiindca pe blog sau in jurnal nu scriu foarte elevat si complicat si datatator de dureri de cap, ci abordez un stil mai ludic, ca sa zic asa…

  Apreciază

 6. * Am uitat sa scriu de ce citesc recenziile altor persoane :P Sunt destule motive pentru care o fac, insa principalul motiv este acela de a afla ce au inteles alti oameni dintr-o carte pe care si eu am citit-o, sunt curioasa sa vad cum au perceput ei povestea, cum au inteles ei personajele etc. Nu stiu, mi se pare foarte fascinant acest lucru.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.