Ochiul lui Nefertiti, recenzie

IMG_2653

Sunt foarte speechless. Am știut de la început, de când am văzut copertele trilogiei ăsteia! Am știut că o s-o iubesc. Nu primește destul credit sau cel puțin, nu după cunoștințele mele. De ce nu s-a făcut deja o telenovelă după trilogia asta? Și partea și mai bună e că… am citit doar prima carte, ce-i drept, destul de greu… dar povestea continuă în următoarele două volume!

Acum, încetând cu încântarea, povestea stă în felul următor: personajele principale sunt membrii familiei regale din Egiptul Antic (vorbim de anii 1300 î. Hr) și anume (cu numele lor greu de redat în scris) – cele șase surori, viitoarele prințese regale dintre care cea mai importantă este prima, din punct de vedere cronologic – Meritaton. După ea urmează Semenkhere, viitor rege și soț al ei.
Regele și regina au fost uciși cu otravă pentru că poporul era nemulțumit, dar asta nu înseamnă că nemulțumirile se opresc, când fratele vitreg al fostului rege vine la putere. El încearcă să le facă pe plac armatei cât și clerului, încearcă să ia în considerare sfaturile tuturor și să fie un conducător bun dar realizează prea târziu că monarhul este doar un pion, o marionetă și că de fapt puterea stă în popor.
Nu pot exprima în cuvinte cât de complexă este această carte și cât de perfect sunt exprimate aceste idei, venite pe parcurs, ale tânărului rege. Vedem lupta sa interioară de la începutul domniei și până la sfârșit, o domnie scurtă cu un final foarte trist (pe care mi l-am spoiluit singură citind datele biografice de la sfârșit). Pentru a nu distruge în întregime savoarea cărții, voi spune doar că trei dintre oamenii apropiați de rege și regină sunt îmbiați, dacă nu chiar mituiți de diverși străini pentru a-și trăda stăpânii iar unul dintre aceștia clachează. Finalul însă nu coincide și cu sfârșitul domniei, căci Meritaton și tatăl copilului ei reușesc să fugă, luându-ne cu ei spre ceea ce sper eu că o să fie continuarea din romanul al doilea.
Mi-a plăcut în mod deosebit mențiunea constantă a faptului că Semenkhere preferă bărbații și relația pe care acesta o are cu medicul său.
A doua fiică regală, Marketaton, este și ea un personaj demn de atenție, foarte interesant, plin de ură, la fel ca și bunicul ei care își atinge scopul final, deși n-aș fi crezut că e posibil.
Intrigile din carte, toate tablourile descrise, căci sunt foarte multe care ne ilustrează viața din Akhetaton și Theba… descrierea mâncărurilor familiei regale și a suitei sale, a legăturilor dintre membrii clerului cât și intențiile altor apropiați ai Curții… și când te gândești că în final, totul se bazează doar pe slăbiciunile umane (comparația dintre zei și oameni e un lucru constant în carte), pe gelozie și vanitate, pe manipulare. În asta constă puterea și lupta pentru supraviețuire.
Este o lume întreagă care a existat cu adevărat, într-un mod similar cu prezentarea din carte. Asta e ceea ce întregește perfecțiunea sa. Nici nu avea cum să nu fie ceva realist. Și sunt etern recunoscătoare pentru notele biografice de la sfârșit.
Recomand cartea celor curioși în legătură cu natura umană, în toate sensurile ei – istorie, minte și trup, iubitorilor de dramă și intrigi, care caută pasiune și înțelesuri filosofice profunde, inspirate din viețile simple ale oamenilor din antichitate. Fiecare dintre cele 500 de pagini merită citită cu atenție, căci tema cărții reușește să fie încă perfect aplicabilă lumii noastre și oferă o mai bună înțelegere a conducerii sale.

4

Publicitate

14 răspunsuri la „Ochiul lui Nefertiti, recenzie”

  1. Ce drăguță pare! Am văzut când ai vorbit puțin despre ea pe YouTube şi mi-a atras atenția instant trilogia asta.

    Apreciază

    1. Avatarul lui Stefan Alexandru
      Stefan Alexandru

      Suntem in aceeiasi situatie :)))

      Apreciat de 1 persoană

      1. Să sperăm că măcar unul dintre noi apucă să citească trilogia. :))

        Apreciază

  2. Foarte interesantă ideea cărții. Sunt sigur că stilul scriitorului este unul aparte. Oricum, am în vizor această serie încă de când am văzut videoclipul pe Youtube. Pare interesantă! Aș vrea să te întreb, ai recenzia cărții „Evanghelia după Satana” pe blog? Mersi, zi faină.

    Apreciază

  3. suna interesant :)

    Apreciază

  4. Interesanta ,pot spune ca ma tenteaza sa cumpar trilogia insa nu le gasesc pe toate . Am gasit foar volumul 1 si 3 .

    Apreciază

  5. Minunat, inca o carte in my tbr list… :)) (y)

    Apreciază

  6. Pare interesanta,abia astept sa fac si eu rost de ea si sa o citesc,multumesc .

    Apreciază

  7. Aceasta recenzie m-a motivat sa citesc cartea. Multumesc, Cristina!:)

    Apreciază

  8. Suna interesant!

    Apreciază

  9. Avatarul lui Stefan Alexandru
    Stefan Alexandru

    Foarte tare recenzia ,scrii recenzi din ce in ce mai bune :D

    Apreciază

  10. Cred ca imi cumpar primul vol :3 l-am gasit la un pret bun :D

    Apreciază

  11. Suna foarte bine cartea dupa spusele tale. Cred o ca o voi citi si eu in curand :))

    Apreciază

  12. […] Ochiul lui Nefertiti de Gerald Messadie […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: