Lucruri stranii se întâmplă…

Urmează să vă dau un exemplu foarte bun pentru niciodată să nu spui niciodată.

Eu de când mă știu am spus un NU hotărât oricărui clasic care ne era băgat pe gât la școală și, se înțelege, că nici nu i-am citit. În general, am avut o problemă cu romanele vechi dar foarte populare…

Acum însă mă văd în situația de a-mi dori de fapt să cumpăr și să citesc aceste cărți (Să ucizi o pasăre cântătoare, că tot a apărut și sequel-ul, Moby-Dick, Romeo și Julieta, cărți de Jules Verne și altele). Dar și chestia asta are o logică a ei (sau cel puțin, a mea).

Mereu mi-am dorit să învăț despre istorie începând cu prezentul, adică, în ordine invers cronologică pentru că mi s-a părut că aș putea înțelege totul mult mai bine pornind de la ceva ce știu deja. Așa și cu literatura, am început cu autori contemporani, cărți fantasy, etc…. Și acum am ajuns și aici. Nu spun că voi citi Jane Austen sau cărți pe care știu sigur că nu le pot înghiți, însă parcă aș vrea să-i cercetez puțin pe acești scriitori români sau străini, pe care i-am ignorat așa de tare. Nu cred că am avut vreo altă influență înafară de dorința mea propriu-zisă de a cunoaște, într-un mod mai diferit de ceilalți. O să fiu totuși, mereu împotriva oamenilor care spun – degeaba îl citești pe X dacă nu l-ai citit pe Y dinaintea lui. Sunt dovada că vie că această logică nu se poate aplica tuturor. Nu știu dacă mai sunt și alții care îmi împart părerea, că e mai simplu să începi cu prezentul și abia mai apoi să cobori înspre clasici și autori morți de mult. Dar eu așa am făcut și mă bucur că mi-am urmat instinctul.

Voi ce părere aveți? Clasicii mai întâi sau mai la urmă?

12 gânduri despre „Lucruri stranii se întâmplă…

 1. Problema este că de cele mai multe ori, contemporanul este și foarte superficial, în timp ce clasicii scriu și descriu cu o răbdare pe care eu o admir foarte mult. Știu cum este să detești un roman sau un autor pentru că ai fost obligat să îl citești, dar știu din propria experiență că poți ajunge să iubești un clasic detestat anterior. Îmi place ideea de a învăța istoria, începând cu prezentul, acum-ul nostru. În ultimul timp, am impresia că învățăm istoria altora, în timp ce istoria noastră trece pe lângă noi. :) Ca să-ți răspund la întrebare, clasicii sunt necesari, dar nu e necesar să îi citești acum :)

  Apreciază

 2. Sincer, nu am citit foarte multe cărți clasice sau chiar deloc, deși îmi doresc, mi-e mai ușor să citesc o carte nouă decât una clasică, dar am auzit multe cazuri în care o persoană nu suporta un clasic iar apoi, a ajuns în topul celor mai bune cărți citite de respectiva persoană, prin simplul fapt că a recitit-o. Colegele mele citeau prin clasa a 4-a Jane Austen și nu le puteam înțelege cum le plăceau lor acele cărți..

  Apreciază

 3. Clascii inainte de toate! Am citit cartea lui Harper Lee, m-am indragostit de ea fara remediu. Sa incerci si „Olive Kitteridge”, Sarah Lark, Leila Meacham, dar si Drumes, Tolstoi, Eliade. Nu i-as da pe cartile noi nici in o suta de ani!

  Apreciază

 4. Nu pun clasicii înainte sau după ceva anume. Dacă trebuie să fac o alegere între două cărți de genuri diferite, iar una e clasică, nu ştiu pentru ce aş opta. Eu zic că nu contează genul, cât contează autorul.

  Apreciază

  1. Într-adevăr, dar dacă ar fi să aleg, spre exemplu, între Mihail Drumeș și, ăăă, Jamie MgGuire, amândoi scriind despre dragoste și iubire, cu siguranță l-aș alege pe Drumeș. Nu neapărat că e un clasic, un român, ci pentru că surprinde emoția într-un fel mai aparte. Și Jamie MgGuire atrage, bineînțeles, însă raportată la Drumeș, mi se pare că scrie superficial. Repet, raportată la acest autor. În rest, cu siguranță fiecărui cititor i-a plăcut povestea lui Abby și Travis.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Eu m-am citit povestea lui Abby şi Travis. :)))
    Drumeş era un om genial. Atâta tot. Nu prea ai cum să-l compari cu orice scriitor de romance contemporan, fiindcă el e mult prea diferit de ORICE autor pe care eu l-am încercat.

    Apreciază

 5. Clasicii din punctul meu de vedere sunt absolut geniali ,ma rog in cea mai mare parte.
  Eliade e unul dintre preferatii mei dar si Jane Austen are un loc special .

  Apreciază

 6. Eu nu sunt de parere ca tb cititi clasicii prima data pt a intelege un alt autor sau o alta opera . Acum citesc spre exemplul „Micutele doamne ” de Louisa May Alcott care este o opera clasica si f frumoasa iar dupa vreau sa citesc „Hitler,vecinul meu ” o carte total opusa ,o poveste reala etc

  Apreciază

 7. Sunt perfect de acord cu tine. De cateva zile ma chinui sa citesc Tess d’Urberville. Am nevoie de ea la scoala.. Imi doream de mult sa o citesc, dar acum, fiind „obligata” de scoala parca nu mai are acelasi farmec.

  Apreciază

 8. Nici intai si nici dupa. Eu, cel putin ii citesc intre: citesc o carte contemporana, apoi una clasica, una contemporana, una clasica si tot asa. Din punctul meu de vedere, clasicii nu ar trebui sa fie cititi primii sau ultimii. Ar trebui cititi atunci cand simti nevoia ca vrei sa incerci un clasic.
  Ma enerveaza maxim persoanele care, asa cum ai spus tu, iti zic „degeaba îl citești pe X dacă nu l-ai citit pe Y dinaintea lui”. Sa zicem ca l-am citit pe Y si nu mi-a placut. Ce fac? Sunt persoane care nici nu vor sa auda de clasici. Lor, atunci, ce li se va spune? ”Vai, dar nu stii ce e aia carte daca nu ai citit o carte de Y”?
  E fix preferinta fiecaruia daca vrea sa citeasca o carte scrisa de un clasic sau o carte scrisa de John Green. Eu ii variez, ca sa spun asa.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.