Motive pentru care să NU îți placă o carte

Am să fac o listă cât mai abundentă cu astfel de motive iar la finalul acesteia, voi oferi și o explicație pentru postare…

1. pentru că nu se încadrează în genurile tale literare preferate (dacă tinzi spre romane polițiste, mai greu să te prindă dramatismul și lălăiala din romanele chick-lit, zic eu)

2. pentru că nu-ți place aspectul ei (da, de la copertă până la culoarea paginilor și fontul textului, sunt chestii care-ți pot crea repulsie față de o anumită carte și poate rezulta ca un minus în nota ei finală)

3. pentru că nu-ți place stilul autorului (degeaba cartea are o poveste bună dacă este spusă într-un fel plictisitor)

4. pentru că nu te poți raporta la personaje (niciun personaj nu e suficient de complex sau potrivit personalității tale sau pur și simplu, nu ți se poate face plăcut); aici avem mai multe subpuncte:

4.1. Protagonistul sau unul din personaje nu are o personalitate destul de bine conturată, nu pare realist

4.2. Deciziile personajului/elor te oripilează, nu ești de acord cu ele sau nu le înțelegi

4.3. Niciunul dintre personaje sau o mare parte dintre acestea au trăsături de caracter pe care tu nu le suporți la cineva

5. pentru că romanul are prea multă descriere/narațiune/dialog și nu există un balans între ele

6.  pentru că lumea descrisă de narator este una în care nu-ți dorești să te aflii (de exemplu, dacă această lume vorbește despre sex, alcool și droguri iar tu ai o repulsie față de aceste lucruri)

7. pentru că ți se pare prea superficială (alături de inconsistența personajelor, acțiunea ți se pare clișeică și ușor de anticipat)

8. pentru că nu o poți lua în serios (cum se întâmplă adesea cu trilogia Fifty Shades)

9. pentru că nu ești de acord cu mesajul transmis de aceasta (de exemplu, din romanul Alchimistul învățăm că drumul e mai important decât destinația iar tu nu ai aceeași părere)

10. pentru că limbajul folosit te deranjează (fie că ne referim la un limbaj vulgar, iar tu ești de părere că așa ceva nu trebuie să apară într-o carte, sau la un limbaj vechi, greu de înțeles)

11. pentru că te-a dezamăgit finalul 

12. pentru că ți se pare că a fost o pierdere de timp (da, a fost catchy dar inutilă, se întâmplă foarte des mai ales cu cărțile YA/Fantasy)

13. pentru că nu ți-a plăcut traducerea (dacă e cazul)

Cel mai important lucru însă, mi se pare că atunci când vorbești despre o carte pe care ai citit-o și nu ți-a plăcut este să menționezi faptul că opinia ta este în strictă legătură cu gusturile tale și nu vrei să influențezi nicio altă persoană care ar putea avea ALTE GUSTURI, fiindcă este o altă persoană, ce există în exteriorul tău. Urăsc argumentele făcute ca afirmații, ca adevăruri generale. Nu există așa ceva; nu spune că nu ți-a plăcut ceva pentru că a fost așa-și-așa, ci pentru că așa ai văzut-o tu.

Am scris acest articol și ca o atenționare dar și ca un mic ajutor pentru atunci când nu v-a plăcut ceva ce ați citit. Sper să fie de folos în argumentarea voastră și simțiți-vă liberi să adăugați alte motive pe listă.

16 gânduri despre „Motive pentru care să NU îți placă o carte

 1. Urasc cartile SF. Cu vampiri, alea, in care sunt infatisati sexy, cu colti, smecheri. Si cartile alea in care povestea e mai-mult-decat-cliseica, adica jenanta. In care tipul cu bani si muschi se schimba pentru pipita timida si cu note mari la scoala. Pfiu!

  Apreciază

   1. Da, păi am zis că urăsc aceste genuri: SF și cu vampiri. În categoria SF urăsc acele genuri de cărți care au treabă cu navele spațiale și cu extratereștri, chestii dintr-alea de care vezi prin Star Gate și Star Treck, nici nu știu dacă așa se cheamă serialele. Dar o carte științifică, ceva, ar fi destul de interesantă.

    Apreciază

 2. Eu personal ,cartile pe care mi le achizitionez rareori mi se intampla sa imi displaca .Cred ca asta se intampla datorita faptului ca stiu ce imi place sa citesc si ce nu .

  Apreciază

 3. Momentul ala in care nu poti termina de citit ‘Ion’ pentru ca in ciuda minunatei naratiuni, a maiestriei cu care a fost redactata povestea (laude scriitorului Liviu Rebreanu) personajele sunt mult prea cretine, iar pe langa faptul ca sunt… asa cum sunt personajele… Tu mai ai si experiente din lumea reala cu fix acelasi gen de oameni! Momentu ala in care nu poti cu nici-un chip sa desparti fictiunea cartii de trairile tale personale, nu te poti distanta si pace!.. :))) Trist (tin sa mentionez ca intr-un final am terminat de citit si eu romanul ‘Ion’, era prea ‘capodopera’ ca sa il las asa.., in aer… :) ).

  Apreciază

 4. Frumos spus.

  Punctul 4. Depinde. In minte imi vine romanul Wuthering Heights de Emily Brontë. Personajele principale nu sunt placute; ele, ca persoane. Totusi, nu sunt prezentate ca modele, din contra; sau modele de „nu fa asa”. Romanul mi s-a parut superb, si ai ce lua din el.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.