Despre schimbul de cărți (tips&tricks)

În această postare voi explica în ce constă schimbul de cărți și voi oferi detalii utile, cât și argumente în această direcție.

În primul rând, schimburile de cărți au cel mai adesea loc în grupurile de pe Facebook (căutați ceva de genul „schimb cărți” la grupuri pe Facebook și le veți găsi) dar și pe anumite bloguri de cărți, în comentarii, schimbul de replici având de obicei loc pe e-mail. După ce ați găsit o persoană care dă la schimb o carte sau mai multe cărți care vă interesează, iar aceasta este la rândul său de acord cu schimbul, urmează schimbul de adrese (există și posibilitatea de predare personală dacă vă găsiți în același oraș)… Pornind de aici, schimbul se face de cele mai multe ori prin Poșta Română (prețul minim pentru un colet este 2,40 iar fiecare persoană plătește partea sa de transport; pentru a trimite un colet fără ramburs prin Poșta Română trebuie să completați un formular/buletin de expediție care se găsește la orice oficiu poștal) dar uneori și prin curier (în acest caz, firma de curierat este alegerea voastră). Stabiliți cu persoana respectivă data la care veți trimite coletele. Pentru siguranță, puteți cere o dovadă constând în chitanța primită de la poștă, unde este specificat numele dumneavoastră și data la care a fost trimis coletul. Acestea sunt etapele schimbului de cărți și totul constă în buna comunicare cu cealaltă persoană. Mie nu mi s-a întâmplat niciodată să găsesc o persoană neserioasă, care să nu-mi trimită coletul promis, însă am auzit de aceste cazuri destul de frecvent. Bazat pe experiența mea destul de vastă în această materie, vă pot oferi câteva sfaturi atunci când vreți să decideți dacă doriți să faceți un schimb de cărți:

– dacă doriți să decideți în funcție de valoarea materială a cărții, prețul actual din librării sau o medie a acestuia este cel care contează și nu prețul inițial al produsului (nimeni n-o să-și dorească o carte la mâna a doua când o poate cumpăra cu un preț mai mic de pe internet… cu alte cuvinte, da, cărțile oferite de ambele părți ar trebui să aibă un preț de piață egal însă facem acest calcul în funcție de prețul actual, chiar dacă uneori este greu să te desprați de un obiect pe care la început l-ai cumpărat cu o sumă mai mare de bani; excepție pot face cărțile care nu se mai găsesc pe piață din diferite motive).

– cel puțin în cazul meu, valoarea sentimentală o depășește mereu pe cea materială, așa că dacă nu sunteți siguri că un anumit schimb se merită, gândiți-vă la cât de multe vă doriți cartea/ile pe care le puteți primi, în loc să puneți în față diferența de preț sau alte detalii

– când vine vorba despre un număr mai mare de cărți date sau primite, aș zice că numărul nu este aproape niciodată relevant; 6 cărți date nu echivalează tot timpul alte 6 cărți primite –  de exemplu, am oferit primele patru volume din seria Jurnalul unui puști pe primele zece volume în ediție de buzunar din Vampirii Sudului + Iubitul Virtual. Cred că e important ca fiecare să câștige cât mai multe dintr-un schimb și să ajungă la o înțelegere cât mai avantajoasă cu cealaltă persoană. Dar argumentul în sine, că numărul cărților trebuie să fie egal mi se pare o aberație. Un motiv este prețul care poate să difere complet (de exemplu, în cazul meu, cele patru volume din Jurnalul unui puști valorau pe atunci 100 și ceva de lei pe când setul în ediție de buzunar Vampirii Sudului putea fi achiziționat chiar și cu 70. Cred că e un sfat bun să vă dați seama cât de mult își dorește cealaltă persoană cărțile pe care le oferiți.

Un alt factor important în acest caz este și grosimea cărților. Nu mi se pare ok să fie câteva volume de 500 de pagini contra unei serii mai mici de cărți, dar asta e alegerea fiecăruia.

– starea produsului. Toate cărțile pe care le-am primit până acum au fost în stare foarte bună însă nu se întâmplă mereu așa. Eu zic că e important să vezi poze sau să ceri detalii legate de cât de folosită este o carte, înainte de a face schimbul. Dar bineînțeles, și produsul oferit de voi trebuie să-și respecte descrierea (de ex., nu spuneți că o carte e în stare bună când ea are câteva pagini lipsă, ș.a.m.d).

Schimbul funcționează cam așa, cel puțin pe grupuri: postezi o poză sau o listă cu cărțile oferite de tine, ai în minte un mic wishlist sau o idee de ce ți-ai dori să primești (în funcție și de cât de valoroasă este în general oferta ta – prin asta vreau să spun că sunt anumite cărți mai căutate decât altele și deci ai o șansă mai mare să primești o carte pe care o vrei în schimb dar asta nu înseamnă că dacă ai o cartye mai puțin cunoscută nu se găsește cineva care să și-o dorească – pur și simplu mi se pare rațional să-ți dai seama că dacă oferi o carte clasică în ediția ei din ’80, să nu te aștepți să primești cărți de John Green la schimb… deși e posibil, nu e o situație prea des întâlnită). Cel mai important lucru e până la urmă că tu scapi de o carte care poate nu ți-a plăcut sau o ai de două ori iar în schimb primești ceva de care ești interesat. Corectitudinea este însă foarte importantă, și seriozitatea la fel. Dacă ești neserios o dată și nu trimiți coletul la timp sau deloc, nu te aștepta să mai aibă alți oameni încrede în tine la schimburi, pentru că acest gen de lucruri circulă foarte repede în grupuri și vei fi văzut foarte prost. La fel, dacă s-a întâmplat ceva și nu poți trimite coletul la data stabilită, anunță cealaltă persoană.

Eu am fost mulțumită de majoritatea schimburilor efectuate și am primit o grămadă de cărți pe care le-am citit și mi-au plăcut (de exemplu, am primit seria Harry Potter nou-nouță, în folie) și de asemenea, sunt oameni cu care am făcut nenumărate schimburi. Mi se pare o idee bună să dai cărțile pe care nu ți le mai dorești în bibliotecă, în acest fel. Nu există niciun dezavanta, dacă ambele persoane se țin de cuvânt.

Dacă nu ai mai făcut schimburi până acum, sper că acest mini-ghid te-a ajutat. Dacă nu ești sigur că vrei să dai o anumită carte la schimb – numai tu ai răspunsul. Gândește-te că e mult mai bine să oferi acea carte unei persoane care chiar și-o dorește, decât să stea pur și simplu în biblioteca ta. Aud oameni care spun că nu se pot despărți de cărți, chiar dacă nu le-au plăcut. Decizia îți aparține…

În această postare am prezentat doar lucruri bazate pe propria mea experiență. Dacă aveți întrebări sau lucruri de adăugat, nu ezitați să-mi lăsați un comentariu.

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

15 gânduri despre „Despre schimbul de cărți (tips&tricks)

  1. Recunosc ca pana acum nu m-am gandit la posibilitatea de schimb de carti. In general cumpar doar ce imi place, sau, si daca nu mi-a placut, tot imi vine greu sa ma despart de ea. E totusi o varianta mai ieftina decat cumparatul.

  2. Cand eram in liceu/studentie (acum vreo 5 ani) se faceau schimburi de carti in cafenele, de obicei intre bloggeri (era o comunitate foarte misto, tin minte ca cei din echipa bookblog.ro erau foarte implicati) si ne intalneam de obicei in Lucky 13 in Lipscani, o data pe luna, uneori si cu invitati gen scriitori/oameni interesanti (o data tin minte ca a fost Vasile Ernu, o data Jean-Lorin Sterian). Am emigrat de 3 ani, sunt curioasa daca se mai practica asa ceva.

  3. Nu am dat la schimb nici o carte până acum pentru că eu una îmi cumpăr cărți care știu sigur că o să-mi placă..

  4. @ralucahippie: ce frumos!

    Dupa cum ti-am zis si in comentariul de la „Noi carti pentru schimb”, nu prea ma pasioneaza acest lucru. Adica, deloc! Nu vreau sa ma risc. Daca vreau o carte, fac economii si mi-o cumpar cu prima ocazie! :D

  5. Nu imi place sa ma despart de cartile mele si prefer sa imi cumpar singur altele decat sa le dau la schimb .

    1. Mie-mi place să-mi surprind colegii, câteodată, cu o carte. :) Recent i-am făcut unei colege cadou cartea „Amor la Paris”, iar expresia ei în momentul în care a primit cartea m-a făcut să zâmbesc. E frumos să dăruiești, mai ales atunci când știi că cineva se va bucura de cadoul oferit.

  6. Sunt prea ‘materialista’ pentru a putea fi in stare sa ma despart de copilasii mei! Bine, recunosc, ok?! Am o mare problema: imi ador cartile, chiar si pe cele care sunt un exemplu de ‘asa nu’ al literaturii! :)) Nu exista vreo carte care sa nu te invete ceva nou sau care sa nu te ajute sa descoperi lucruri noi despre tine! Cartile… Pur si simplu imi umplu viata (… si camera, dormitorul, living-ul, bucataria…)! :D Poate intr-o zi o sa incerc si eu experienta schimbului de carti. Intr-o zi…

  7. Nu mi-a trecut prin minte faza cu schimbul de carti dar sincer nici nu-mi place acest lucru.Nu prea am incredere in schimbul de carti pt ca sunt destul de pretentioasa ,imi doresc sa fie ineaparat noi fara coperta indoita etc

  8. nu sunt deloc de acord cu acest lucru, nu imi place sa imprumut carti. si nici nu iau de la altii. tin foarte mult la carti, si nu ma lasa sufletul sa le imprumut, pentru ca nu stiu daca o sa le primesc in aceeasi stare. deci nu…

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura