Sub aceeași stea, recenzie

IMG_2899

Citesc această carte după trei ani de la apriția sa și totuși nu regret nimic. Am o imensă satisfacție când spun că An Abundance of Katherines mi-a plăcut mai mult dar traducerea poate avea un mic factor de influență în asta. Totuși, NU, nu mi-a plăcut Sub aceeași stea și nu e nici pe departe cartea mea preferată.

Am fost incredibil de sceptică la început și nici n-am vrut să aud de ea. După aceea am primit-o la un schimb și m-am apucat să o citesc. Într-adevăr, e distractiv de citit însă povestea în sine nu mi-a plăcut.

Se ia una bucată adolescentă cu cancer la plămâni care să îndrăgostește de un tip de aceeași vârstă cu cancer osos și fără un picior. Hazel îi recomandă lui Augustus o carte și amândoi devin fani ai respectivului autor, pe care se duc să-l viziteze în Amsterdam. Acest autor se dovedește a fi un om mort pe dinăuntru iar cei doi sunt dezamăgiți. Când se întorc înapoi în America… evidentul se întâmplă și acesta e finalul. Punct. Nimic.

Nu. De ce ar fi asta o carte minunată? De ce ar face pe cineva să plângă? O înțeleg pe Hazel. Hazel are dreptate în orice, Hazel e un personaj foarte bun și realist. Sub aceeași stea nu e o carte despre cancer, e o carte despre moarte dar toate citatele împrăștiate pe internet, toate acele metafore de care e obsedat Augustus… nu mi-au plăcut, absolut deloc. Personajul meu preferat a fost pe departe Isaac.

E și o carte despre copii cu cancer care vor să demonstreze că ei nu sunt boala lor. Nu știu ce să spun despre asta, nu pot da un verdict – dacă și-au împlinit sau nu scopul. O să mă uit la film, de curiozitate. Dar opinia mea e că Sub aceeași stea e o carte mediocră. Mi-au plăcut multe scenele din Amsterdam, Oranjee. Sper că Amsterdamul este într-adevăr cum e descris în carte. Nu doresc să-l critic pe autor în sine pentru că, după cum am spus, are un stil foarte drăguț de a scrie iar cealaltă carte pe care am citit-o de la el chiar mi-a plăcut. Vreau să le citesc pe toate. Nu-l urăsc pe John Green. Dar Sub aceeași stea este mult prea overrated, în opinia mea.

3

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

12 gânduri despre „Sub aceeași stea, recenzie

  1. Relativ buna cartea. Trista, pe ici pe colo, cu puseuri de sensibilitate si introspectie. Merge!

  2. Mie mi-a placut foarte mult aceasta carte, nu pot sa-mi explic de ce, pentru ca intr-o oarecare masura sunt de acord cu ce ai scris tu in articol, dar misterioase sunt caile inimii de cititor!.. Si cum spuneam, mi-a placut atat de mult aceasta carte, incat mi-am luat si restul cartilor scrise de Green, carti pe care le-am citit si nu pot spune ca le detest, dar nu le-as reciti, nu le-as recomanda, nici macar nu le-as dona(fiinda mi-ar fi prea mila de orfani/saraci)… Cred ca Danielle Steel l-a intrecut pe acest autor cu brio la capitolul scris :)))… Nu stiu, de cate ori am terminat o carte semnata J.G. am simtit … Nimic…

  3. E faina cartea. Cel putin, mie mi-a placut mult. Mi-a parut bine, insa, ca am citit-o dupa ce am vazut filmul, pentru ca asta mi-a demonstrat faptul ca un film este o nimica toata pe langa cartea dupa care s-a facut.

  4. Mie personal mi-a placut cartea. Povestea a fost ok, insa am urat si inca urasc finalul, pentru ca nu ma asteptam sa se intample ce s-a intamplat.

  5. In sfarsit cineva realist. Ma gandeam, cartea ar trebui sa fie un roman de dragoste, dar nu m-a facut sa simt dragostea dintre Augustus si Hazel. Si nu sunt vreo insensibila! Daca trebuia sa fie un roman despre cancer nu m-a facut sa inteleg mai bine boala, nu m-a socat si nici nu m-a facut sa plang. Personajele mi s-au parutdestul de plate. Cartea a fost o dezamagire totala!

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura