Ferma Animalelor, recenzie

IMG_2663

Am terminat de citit această carte azi și sunt foarte dezamăgită de această variantă a cărții. Din câte am înțeles, îi lipsesc câteva capitole însă problema cea mai gravă este traducerea. Sunt sigură că volumul original este ceva mai stufos de 180 de pagini mici, cu textul mare cât pagina. Cu alte cuvinte, sunt mai mult ca sigură că această carte ar avea 4 stele dacă aș fi citit versiunea originală, în limba engleză (lucru pe care îl voi și face).

Povestea, așa cum este ea tradusă și trunchiată pare o foarte drăguță poveste de spus copiilor înainte de culcare. Înțelesul ei ascuns este comunismul; mie mi s-a părut a fi o replică pe înțelesul tuturor a cărții 1984. Acțiunea se petrece bineînțeles la o fermă iar protagonistele sunt animalele. Ele decid că oamenii nu le tratează corect și vor să se conducă singure. Fac acest lucru și reușesc să se organizeze însă sfârșitul este unul previzibil.

Aceste animale sunt foarte simpatice și diferite între ele, trăsăturile lor de caracter cât și modul de gândire fiind ilustrat prin acțiunile lor iar uneori, și prin anumite fraze pe care le tot repetă de-a lungul cărții, motto-uri după care își trăiesc viața. Antagonistul este reprezentat la început de toți oamenii însă începutul și sfârșitul cărții sunt complet opuse. Ador această povestioară. Ador ultima propoziție. După cum am mai spus, chiar înainte de a termina de citit 1984, vreau să citesc toate cărțile lui Orwell.

Totul se îmbină minunat, într-un mod logic și firesc. Chiar dacă e o carte cu animale vorbitoare și umanizate, realismul nu a plecat nicăieri. O recomand tuturor celor curioși în legătură cu sistemele de guvernare, celor care vor să citească o lectură ușor de parcurs dar nu la fel de ușor de explicat sau observat în viața reală și mai ales, o lectură importantă, un must-read!

Cu mare regret îi dau trei stele, datorită felului în care a fost concepută această ediție. Sunt sigură însă că originalul mă va face să-i dau un punctaj maxim.

3

Publicitate

9 răspunsuri la „Ferma Animalelor, recenzie”

 1. Sa stii ca unele traduceri distrug frumusetea originalului. Te sfatuiesc sa citesti in engleza, cred ca e mai interesant asa si il simti pe autor vorbindu-ti.

  Apreciază

 2. Avatarul lui Murarasu Oana-Nicoleta
  Murarasu Oana-Nicoleta

  da dar nu toata lumea stie foarte bine engleza

  Apreciază

 3. As vrea sa citesc cartile lui Orwell, mi se pare un scriitor original.

  Apreciază

 4. Am auzit atât de multe despre cartea asta, încât vreau să o citesc şi eu, deşi nu pare a fi chiar genul meu.

  Apreciază

 5. Nu prea imi place seria..copertele sunt oribile…

  Apreciază

 6. Avatarul lui Stefan Alexandru
  Stefan Alexandru

  O sa ma apuc de ea ,sper sa imi placa.

  Apreciază

 7. Sunt incantata ca am avut posibilitatea de a citi aceasta carte in engleza, in special dupa ce ti-am citit recenzia :)))

  Apreciază

 8. Suna interesant!

  Apreciază

 9. Am citit primele pagini si am avut dreptate nu imi place :))) poate doar de aia ca nu imi plac copertele….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: