Despre cărțile de poezie

Voi recunoaște că în mare parte, nu am citit decât romane de proză întregi, în sensul că nu am citit niciodată romane de poezie sau vreo colecție de scurte povestiri de la un anume autor, în principal pentru că am senzația că o poveste scurtă nu poate fi la fel de complexă precum un roman întreg iar cât despre poezie…

Aici este complet vina mea. Nu știu să apreciez deloc această artă literară. Cred că pot deosebi o poezie slabă față de una bună dar nu pot deosebi o poezie bună față de una extraordinară și, mai presus de acest lucru, nu pot extrage mesajul pe care un anumit text îl transmite. Sunt foarte distrasă de cât de bine sună un anumit grup de cuvinte împreună încât uit total de imaginea mai mare („greater picture”) și deci, de scopul principal al respectivei poezii. Evit și am evitat mereu să citesc poezie.

Nu știu ce să caut într-o poezie, nu știu la ce să fiu atentă. Și din nou, nu pot spune niciodată dacă o poezie îmi place mai mult decât alta. Pentru un anumit motiv, chiar și în romanele de proză caut, pe lângă anumite idei filosofice sau spirituale, O POVESTE. Poeziile nu spun aproape niciodată o poveste, ele deseori descriu un moment, un obiect. Deci se poate spune că motivul principal pentru care nu citesc poezie (evit să spun că nu îmi place pentru că asta ar însemna să îi dau o șansă) este descrierea, un lucru care nu îmi e deloc drag dacă nu există o poveste principală în jurul căreia se învârte. Și desigur, poate o să fiu contrazisă, poate fiecare poezie are povestea ei însă probabil nu e în genul în care m-aș aștepta eu.

În fine, ideea e că niciodată nu am citit o carte cu poezii și nici în prezent nu mă tentează. Voi citiți astfel de cărți? Dacă da, ce părere aveți despre ele și ce ați spune cuiva ca mine, care nu citește poezii?

12 gânduri despre „Despre cărțile de poezie

 1. In primul rand nu exista romane de poezii, doar antologii sau carti de poezii. Da,citesc poezie. Acum vreo 7 ani nu intelegeam nimic si credeam ca e o prostie,dar cand am inceput sa inteleg si sa visez pe versurile unor autori, totul a devenit minunat. Poezia iti propune vise, evadari in lumi indepartate unde nu ai actiune sau sunet, doar imagini, culori care danseaza si se amesteca de cele mai multe ori. Nu renunta la poezie, in timp o vei intelege si vei fi foarte castigata. Vei intelege metaforele si jargonul mai repede, mai usor. Poezia e geniala!

  Apreciază

  1. Într-adevăr, am folosit termenul „roman” cu sensul de „carte” dar mi-am dat seama acum că nu au același sens. Totuși, nu mi-ai spus ceva concret…

   Apreciază

 2. Nici mie nu imi place sa citesc poezii deoarece nu inteleg mesajul versurilor, si , la fel ca si tine, sunt distrasa de jocul de cuvinte si uit ideea poeziei.

  Apreciază

   1. da, autorul descrie un sentiment, un loc, o traire, o persoana etc.. din punctul lui de vedere si tu poti sau nu sa rezonezi cu el, depinde si de poezii.. unele sunt mai detaliate si lungi iar altele sunt ‘aglomerate’ si scurte, poezia e ceva frumos, ca un tablou abstract la care te poti uita cateva si totusi sa nu intelegi mare lucru, dar iti face placere..

    Apreciază

 3. Iubesc poezia, de mica m-a fascinat, chiar daca acum imi dau seama ca nu intelegeam mare lucru din ea.. :)) Din fericire, in liceu, am avut norocul sa am o profesoara geniala de limba romana, iar datorita dansei si a inclinatiei mele spre literatura am inceput sa fiu destul de buna la interpretarile operelor lirice si sa le indragesc mai mult ca niciodata!

  Unui pasionat de literatura care nu simte vreo atractie deosebita pentru poezie, dar totusi vrea sa o inteleaga si vrea sa se bucure de ea, i-as sugera sa-si gaseasca un ‘prieten bun’ (coleg, profesor,parinte, vecin etc…) care sa-l indrume si sa ii explice ‘cum sta treaba cu rimele astea complicate'(sunt constienta ca nu toate poeziile rimeaza) :D Dar asta doar pentru un timp, pentru ca dragostea (si intelgerea) de poezie ori o ai ‘in sange’ ori nu o ai (opinia mea)… :3

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.