Top 10 cărți 2014

M-am lămurit că nu mai sunt în stare să citesc cele două cărți de care m-am apucat până la sfârșitul anului, așa că voi posta topul ten-ul cărților citite în 2014. Să începem…

LOCUL 10

IMG_2675

Este ocupat de cartea Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi. Este o carte non-fictivă care mi-a plăcut foarte mult și m-a ajutat să înțeleg încă o dată de ce Cristina Nemerovschi se găsește printre autorii mei preferați. Aveți recenzia cărții aici.

LOCUL 9

IMG_2674

Este ocupat de cartea Ochi-de-pisică de Margaret Atwood, o carte care mie mi-a plăcut foarte mult și m-a făcut să vreau să citesc mai multe de la această autoare (am deja Alias Grace, de care abia aștept să mă apuc). Recenzia cărții aici.

LOCUL 8

IMG_2673

Volumul 0,5 din seria Gossip Girl, de care m-am apucat după ce am văzut serialul. Este la fel de bună, doar că într-un mod diferit iar această carte este preferata mea din serie, din câte am citit până acum. Recenzia aici.

LOCUL 7

IMG_2672

O carte pe care am citit-o recent, Diavolul din Milano. Pot spune doar că este o poveste foarte frumoasă și foarte bine scrisă. Recenzia cărții aici.

LOCUL 6

IMG_2671

O altă carte non-fictivă din topul meu, Evadarea tăcută spune povestea unei femei închise politic pe vremea comunismului. Impactul cărții este imens și mă bucur foarte tare că am citit-o. Recenzia aici.

LOCUL 5

IMG_2670

Este al doilea roman de la această autoare pe care am început să o citesc în 2014. Zile Întunecate este un roman mystery foarte bun și se leagă cu paranormalul, la fel ca orice altă carte din serie. Pur și simplu o ador pe protagonistă și vreau să strâng toate cele șase romane din seria Thora Gudmundsdottir. Recenzia aici.

LOCUL 4

IMG_2669

The Catcher in the rye – Un roman clasic foarte actual, foarte puternic, cu un protagonist care va exista pentru totdeauna înăuntrul meu. Recomand cartea asta tuturor și mă bucur enorm că i-am descoperit conținutul. Recenzia aici.

LOCUL 3

IMG_2668

Un roman pe care voiam de mult timp să-l citesc; am cumpărat Lasă-mă să intru la ofertă de pe eMag și am savurat fiecare capitol. Una dintre cele mai bune cărți despre vampiri pe care am citit-o vreodată. Recenzia aici.

LOCUL 2

IMG_2667

Am adorat această carte și abia aștept să mă duc la film cu prietenul meu. De asemenea, abia aștept să fac rost și de celelalte două volume din seria Fifty Shades. Recenzia este scrisă printre primele de pe blog și nu sunt foarte mândră de ea dar o puteți găsi aici.

LOCUL 1

IMG_2666

Singura carte căreia i-am oferit 5 stele anul acesta. Fascinație este cartea care m-a făcut să vreau să citesc toate cărțile din colecția Raftul Denisei, cartea pe care o recomand instant oricui. Recenzia o găsiți aici.

Acesta a fost topul meu. Am citit 43 de cărți anul acesta, majoritatea foarte bune. Sunt curioasă să văd cum arată și topurile voastre, așa că lăsați-mi un comentariu.

Ne vedem în curând în 2015 cu și mai multe cărți frumoase!

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

12 gânduri despre „Top 10 cărți 2014

  1. Fifty Shades of Grey își merită locul în topuri, chiar dacă sunt atât de mulți critici negativi. E scrisă bine, te atrage și…de ce să nu recunoaștem? , te învață câte ceva despre sado-masochism.
    Iubirea lor e un ideal frumos.
    Aș vrea și eu să citesc cartea Cristinei. Am citit doar nymphette_dark99 până acum. Mi-a plăcut mult.

    1. Nu cred ca asta e principala idee a cartii . In spatele sado-masochismului este povestea domnului grey

  2. Eu nu pot sa fac topuri ale cartilor pe care le citesc, pur si simplu pe unele le iubesc, altele imi plac si altele nu, dar daca ma pui sa le ordonez nu pot, pur si simplu le iubesc pe toate la fel. Totusi, din ce am citit anul trecut as recomanda oricand cu placere trilogiile Divergent si Jocurile Foamei, seria Regi blestemati, 11 minute de Paulo Coelho, Jurnalul Annei Frank, Memorile unei gheise, Gossip Girl (pe care o tot evitam din cauza serialului, dar cartile m-au surprins placut), Vrajitor si vrajitoare (am citit-o doar pe prima, a doua urmeaza saptamana asta), cartile lui Eric-Emmanuel Schmitt, ma numesc Salma, manga Sailor Moon (pentru ca mi-a marcat copilaria si cum am aflat ca asta era originalul m-am pus pe cautat si citit), cateva carti din seria Pardallian – pentru ca Fausta este personajul meu feminin preferat in toata literatura,si nu in ultimul rând primele doua carti din seria Betsy – Regina vampirilor, scrisa de MaryJanice Davidson (din pacate celelalte nu au fost traduse asa ca va trebui sa le caut in engleza)

    1. Nici mie nu mi-a placut, am citit-o in liceu si mi s-a parut complet nerealista si plictisitoare, chiar de curand am vazut pe goodreads un intreg topic despre faptul ca ar fi supraestimata. Dar binenteles, gusturile nu se discuta.

  3. Citind topul Cristinei mi am propus sa intocmesc si eu unul si sa l impartasesc cu voi, dar am citit atat de multe carti bune anul acesta incat mi e foarte greu sa intocmesc un top pertinent.
    Am citit si carti de la care am avut asteptari si care m au cam dezamagit( daca exista un topic al dezamagirilor, sa mi dai link ca sa mi exprim parerea si acolo ))
    Dar sa revenim la topul cartilor bune si foarte bune, din punctul meu de vedere, citite anul acesta:

    10. Iubirile croitoresei de Maria Duenas – mi a placut mult atmosfera descrisa, Madridul acelor ani, trecerea brusca in Maroc, Tangerul exotic, trairile personajului principal parca mereu pe muchie de cutit. Este ecranizat pentru televiziune, serial, am urmarit unul, doua episoade, dar nu este la nivelul cartii.

    9. Legendele clanului Otori de Lian Hearn – cuprinde 3 carti cu titluri diferite, dar actiunea este continua de la un volum la altul. Actiunea se petrece in Japonia medievala, cu batalii intre clanuri rivale, mistere, si o pereche de indragostiti care mereu se cauta, se gasesc si se pierd. Totul asezonat cu un strop de fantasy care ii da un plus cartii.

    8. Mostenirea de Katerine Webb, carte care am primit o la un schimb, si ii multumesc persoanei, intrucat nu cunosteam autoarea si nu as fi achizitionat o. Este o excelenta saga de familie cu actiune care se desfasoara pe 2 continente, perioada a mai multor generatii si cu un mister care ni se dezvaluie treptat, se poate intui deznodamantul la un moment dat dar asta nu deranjeaza pentru ca esti de fapt intrigat de motivele care au dus acolo.

    7. Anotimpul fructelor de mango de Amulya Malladi, in ultimul timp am citit carti despre conditia femeii din alte tari, cu traditii mult diferite de ale noastre, dar care la nivel individual si familial pana la urma se aseamana cu povestea fiecareia dintre noi, si inca foarte bine. Am citit si povesti triste dar aceasta nu este una dintre ele. Priya dupa 7 ani petrecuti in America se intoarce in India natala, povesteste totul cu un umor subtil, e o tipa haioasa, dar care e speriata de ce vor spune familia si toti cunoscutii ei despre faptul ca s a logodit in secret cu un American in loc de un bun Indian. Foarte faina cartea.

    6. Cel ce ma asteapta de Parinoush Saniee, de data asta e o poveste trista cu multe intamplari si experiente dure din viata lui Masumeh. Evenimentele se petrec in Iran si pornesc din adolescenta pana spre 50 de ani. E ciudat dar in anumite trairi si intamplari ale protagonistei m am regasit pe mine insumi. Mi a placut foarte mult, probabil o voi reciti peste ani.

    5. Caderea Uriasilor de Ken Follet, ei bine tot ce am citit de Ken Follet pana acum este de nota 10 plus, in cazul acestei carti actiunea se petrece pe 5 planuri diferite si avem familii din Anglia, Germania, Austria, SUA, Rusia, in perioada Primului razboi Mondial. Unii protagonist se cunosc inca de la inceput, altii se intalnesc pe parcurul actiunii. Tot ce pot spune e ca are 1000 de pagini, editie cartonata, abia o tineam in maini dar nu m am putut dezlipi de ea pana la final, si culmea, nu imi doream sa se termine, Ken Follet are darul de a te transpune in lumea pe care o povesteste.

    4. Mana Fatimei de Idelfonso Falcones, actiunea se petrece in Spania secolul XVI, este vorba despre lupta maurilor pentru toleranta religioasa, care satui de umilinti si nedreptati incearca sa si depaseasca conditia, pentru o viata mai buna. Protagonistul traieste pasiuni, iluzii pierdute, sperante infranate, iubire, cruzime. Personaje foarte bine conturate, actiune care te tine cu sufletul la gura, totul inspirat din fapte reale inclusiv metode de ancheta si tortura ale Inchizitiei spaniole. O carte foarte buna, o recomand cu cladura, cititi o, nu o sa va para rau.

    3. Numele vantului de Patrick Rothfuss, Prima carte din trilogia Cronicile ucigasului de regi. Absolut fabuloasa. Kvote isi povesteste viata unui cronicar, iar aceasta carte este prima zi, incepe cu copilaria initial idilica, petrecuta cu cei asemena lui din neamul Edema Ruth, dar care se transforma rapid in momentul in care ajunge orfan si traieste intr un oras primejdios intr o mizerie crunta, dar cu o singura ambitie sa ajunga la Universitatea unde stiinta si magia se impletesc, ajungand unul dintre cei mai indragiti, urmariti, admirati student. Toate celelate personaje cu care isi impleteste destinul sunt atat de specialesi aparte incat s ar putea scrie un roman separat despre fiecare. Continuarea, Teama inteleptului, continua aventura cu a doua zi de povestit catre cronicar, misterele se adancesc si apar numeroase povestiri fantastice paralele.

    2. Abatia de Dan Dobos, cuprinde 3 volume: Abatia, Blestemul abatiei, Abatia infinita, si mi a fost recomandata de un bun prieten. Ce pot sa spun, unii o compara cu Dune, si are anumite similitudini, dar e si altceva, am citit o pe nerasuflate, si mi a parut rau cand s a terminat. Actiunea e foarte complexa desfasurandu se pe mai multe planuri, avem planeta desertica, personaje cu puteri mentale, doctrine crestine cu efect de manipulare a maselor, fiinte extraordinare care prin conditionare si antrenament se transforma in adevarate masini de lupta aproape invincibile, finite extraterestre care se zbat pentru supravietuire. La un moment dat nu mai stii cine e the good guy si cine the bad guy, dar totul se explica in final. Foarte buna, a fost o surpriza si o revelatie !

    1. Silozul de Hugh Howey, am citit multe distopii dar de departe este cea mai buna in 2014. Sincer sper sa fie ecranizata, merita. Locuitorii din aceasta lume postapocaliptica traiesc intr un siloz, straduinduse sa supravietuiasca pe compartimente, etaje, structure bine definite, in care fiecare in funcie de etajul pe care locuieste are o alta ocupatie. Trecutul este ascuns cu grija si nu are nimeni acces la el. Din cand in cand se petrec revolte, dar si alea sunt apoi date uitarii si viata isi continua mersul pana cand apare un nou personaj care pune intrebari si incearca sa gaseasca raspunsuri. Romanul este structurat pe 5 capitole, avand protagonist diferiti, dar totusi uneori apar referiri si la protagonistul capitolului precedent. Foarte buna, deosebita, te face sa te intrebi ….dar daca?…..si ……oare eu cum m as comporta intr o lume asemanatoare?

  4. in afara de grey nu am citit nici o carte de la tine . n-as putea sa fac un top , mi-au placut atat te multe<3

  5. nu pot realiza un top al cartilor citite , unele mi-au placut f mult altele deloc . am citit multe anul trecut si nu sunt hotarata asupra unui top.

  6. Dupa ce am vazut postarea aceasta,acum ceva vreme.., am dat fuga pe Elefant si mi-am achizitionat cartile: „Evadarea tacuta” si „Ce facem cu Romania” si nicio surpriza, mi-au placut foarte mult, in special cartea scrisa de doamna Lena C. :)

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura