Leapșa: Problemele cititorilor

Am preluat această leapșă de la Dia.

1. Ai sute de cărți care așteaptă să fie citite, cum naiba alegi dintre ele care să fie următoarea ta lectura?

Simplu, am scris chiar și un post despre asta acum câteva zile. Pur și simplu mă gândesc ce aș vrea să citesc, ce gen sau dacă mi s-a făcut dor de vreo serie pe care am început-o. Dacă am terminat o carte filosofică, grea, un clasic, voi dori să citesc ceva mai light. Îmi e destul de ușor să-mi dau seama ce vreau să citesc mai departe.

2. Ești la jumătatea unei cărți și nu-ți place. O lași baltă sau continui să citești?

M-am hotărât de curând că NU, nu continui să citesc. Lectura în sine trebuie să fie ceva plăcut iar dacă acest lucru nu se poate aplica lecturii curente, renunț la ea.

3. Vine sfârșitul anului, iar tu ești atât de aproape, dar atât de departe de a-ți atinge numărul de cărți pe care ți le-ai propus să le citești anul ăsta. Mai încerci să prinzi din urmă? Și daca da, cum?

Nu contează cât de aproape sau de departe sunt, eu oricum continui să citesc. Poate nu reușesc să recuperez dar nici nu m-aș forța să o fac.

4. Coperțile unei serii care-ți place nu se potrivesc. Cum reacționezi?

Mi se pare o mare greșeală făcută de editură deci, în primul rând, asta ar afecta părerea mea asupra editurii. Dacă seria este publicată complet în limba română, păstrez cover-urile urâte; dacă nu, mă orientez spre seria publicată în limba engleză să văd dacă și alții au dat-o în bară cu coperțile.

5. Toată lumea iubește o carte care ție nu-ți place. Cu cine totuși împărtășești opinii asemănătoare?

Sigur trebuie să existe oameni cu aceeași părere ca și mine. Încerc să-i găsesc pe rețelele sociale (goodreads/grupuri pe facebook/etc). Sau trebuie să existe un anumit vlogger/blogger care îmi împărtășește aproape tot timpul opiniile despre cărți deci recurg la acea persoană.

6. Citești o carte și ești aproape de a începe să plângi în public. Ce faci?

Niciodată nu am plâns la o carte dar dacă s-ar întâmpla, probabil aș căuta o toaletă publică unde să plâng iar apoi o oglindă, în care să ascund acest lucru de pe fața mea.

7. Ultima carte dintr-o serie care îți place tocmai a apărut, însă nu mai ții minte nimic din volumele anterioare. Recitești volumele? Sari peste ultima carte? Cauți rezumate? Plângi în frustrare?

Știu foarte bine că atunci când te apuci să citești ultimul volum apărut îți vei aminti treptat ce s-a întâmplat în celelalte – fie pentru că volumul tot reamintește, fie pentru că te ajută memoria. Nu aș reciti cărțile de dinainte.

8. Nu vrei ca nimeni, NIMENI, să-ți împrumute cărțile. Cum le spui oamenilor, politicos, “nu” atunci când te întreabă?

E adevărat, urăsc foarte mult să împrumut cărți pentru simplul fapt că le simt lipsa din bibliotecă, știu că e incompletă și că cine știe când voi primi cartea împrumutată înapoi. E destul de ușor să găsești scuze pentru a nu împrumuta o carte („o citesc acum, ți-o împrumut după”, „am împrumutat-o altcuiva”, „a căzut de pe raft și s-au rupt câteva pagini”, „nu vreau să ți-o dau, lasă-mă în pace” – în caz că vrei să te asiguri că respectiva persoană nu-ți va mai cere niciodată acest favor).

9. Ai început și ai lăsat baltă cinci cărți luna trecută. Cum treci peste sentimentul enervant de neputință când vine vorba de citit?

Nu e vina mea, e vina cărților. Când totuși mă găsesc în această situație, citesc cărțile autorilor mei preferați. ȘTIU că ei nu mă vor dezamăgi.

10. Sunt atât de multe cărți care apar în această perioada și abia aștepți să le citești. Cât de multe dintre ele chiar îți cumperi?

Sunt foarte în urmă cu aparițiile recente și sinceră să fiu, nici nu mă interesează. Le cumpăr doar dacă sunt vreo continuare de la o serie; nu mă dau în vânt după noutăți.

11. După ce ți-ai cumpărat cărțile pe care abia așteptai să le citești, cât timp va mai trece până când chiar vei începe să le citești?

Depinde de cât de mult îmi doresc să le citesc dar dacă am ajuns la gestul extrem de a le cumpăra, înseamnă că vreau FOARTE mult să le citesc așa că mă apuc de ele imediat.

Dau leapșa mai departe Niaharei, Simonei și blogului Dreams Have Wings.

6 gânduri despre „Leapșa: Problemele cititorilor

  1. Chiar e posibil ca cineva sa citeasca o carte care sa ii placa intr-adevar si sa uiti ce se intampla in ea? Adica uiti din detalii, nu mai stii exact toate amanuntele povestii, dar sa uiti tot? Eu nu cred ca se poate, daca nu iti place cartea poate, dar altfel nu cred….

    Apreciază

  2. La punctul 2 sa stii ca si eu m- am hotarat sa nu mai termin cartea daca nu- mi place . Inaite pur si simplu ma uitam sa vad cate pagini mai am pana sa termin cartea doar sa aflu finalul .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.