Cum ai stimula pe cineva pentru a lectura? – răspunsul meu

Cum ai stimula pe cineva pentru a lectura? - răspunsul meu

Un concurs organizat pe site-ul bibliocarti.com s-a terminat recent și am fost anunțată că am obținut locul II pentru răspunsul meu la întrebarea de mai sus…

În general, oamenii găsesc tot felul de motive pentru a nu citi. Ba că sunt ocupați, ba că nu îi captivează o anumită carte iar datorită acestui lucru își bazează întreaga teorie, cum că lectura în general ar fi ceva plictisitor, neinteresant, o pierdere de timp care nu-ți oferă niciun avantaj. Acestor oameni nu le poți argumenta pur și simplu că lectura îți poate schimba modul de gândire, că mereu există lucruri pe care le poți aplica în realitate – învățate din cărți, nu le poți explica în niciun fel că aceasta este exact opusul a ceea ce cred ei, datorită anumitor prejudecăți sau idei formate fără a sta prea mult pe gânduri, fără a da cărților de fapt o șansă; acestor oameni nu le poți decât arăta efectele reale ale lecturii asupra oamenilor în societate. Nu e suficient să le pui o carte în mână pentru că sunt șanse mari să nu înțeleagă nimic din ea, datorită acestor principii greșite de la care pornesc, datorită gândirii limitate auto-impuse, ș.a.m.d. Ca să trec la subiect, consider că cel mai ușor mod pentru a stimula o persoană matură, dar și un adolescent (de exemplu) să citească, este să-i dai exemplele potrivite, care să se muleze pe nevoile dar și dorințele, respectiv gusturile acesteia. Un om citit va avea de n ori mai mult succes în viață decât un om care a deschis o dată o carte care nu i-a plăcut și apoi a decis că lectura este o pierdere de timp sau că pur și simplu nu le place. În orice grup social înalt sau cel puțin, nu alcătuit din oameni mediocri, o persoană care nu citește și nu se informează se va simți întotdeauna inferior. Eu cred că aceasta este o motivație foarte bună pentru a citi, și că de aici, în scurt timp, va veni și plăcerea unei lecturi.
Cărțile nu ar trebui să fie o obligație socială, dar într-o anumită măsură, mi se pare mai anormal să aud că cineva nu citește deloc decât atunci când un prieten îmi spune că a citit trei cărți doar în ultima săptămână. Pe lângă motivele oferite peste tot și anume, relaxarea, cultivarea, intrarea într-o lume fictivă și lăsarea problemelor din realitate undeva în urmă, lectura are, cred eu, cea mai mare putere pe care o poate avea ceva asupra unui om. Cuvintele care nu sunt puse deloc la nimereală, în orice carte ai citi – acestea au un impact incredibil de puternic asupra minții noastre. Din orice carte poți învăța ceva, te poți descoperi pe tine însuți și poți înțelege lucruri despre oameni în general. Citind mult, poți ajunge la un nivel de auto-cunoaștere superior, iar după părerea mea, când ai reușit să stăpânești acest lucru foarte bine, toate drumurile îți sunt deschise. Dacă oamenii ar acorda 10% din timpul pe care și-l petrec făcându-și griji și căutând rezolvări la probleme ce par să să tot apară în viața lor citind, consider că aceste rezolvări ar putea fi găsite mult mai ușor și ar duce la o avansare spirituală, deci și socială. Nu există niciun fel de dezavantaj adus de lectură. Atunci când găsești exact cărțile de care ai nevoie (dar pentru asta nu trebuie să te oprești din căutare), avantajele pot fi chiar nelimitate.
În concluzie, principalul stimulent pentru lectură ar trebui să fie propria persoană și dezvoltarea intelectului, rezultatele lecturii reflectându-se în viața de zi cu zi. O persoană cultivată nu va vedea același lucru ca o persoană care nu citește, chiar dacă se uită la același lucru. O persoană cultivată va vedea oportunități peste tot, va fi deschis la idei noi, la noi soluții. Acesta este de fapt scopul lecturii. Și în plus, nu pare stupid să meditezi la lucruri a căror răspuns este deja oferit în atâtea romane? Nu e mai ușor să găsești perspectiva corectă când îți este oferită pe tavă și ai chiar posibilitatea de a alege? Lucrurile pe care le experimentăm pe cont propriu nu au niciun înțeles dacă nu le privești din unghiul corect. Eu cred că lectura vine ca un fel de corecție pentru o perspectivă distorsionată a realității, un fel de truc anti-minciună. Cărțile sunt cel mai adevărat lucru care există căci oamenii care le scriu pun pe acele pagini tot ce au în ei. Cum ai putea spune nu cunoașterii, știind că ea este totul?

Premiul pentru concurs e surpriză și abia aștept să-l ridic. Voi cum ați fi răspuns la întrebare?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

3 gânduri despre „Cum ai stimula pe cineva pentru a lectura? – răspunsul meu

  1. De obicei cei care nu citesc au un motiv pentru care nu fac asta. Poate nu cel mai bun motiv, dar un motiv exista. Am vazut persoane care nu citeau si nu intelegeam de ce pana in momentul in care i-am auzit chinuindu-se sa citeasca la un film sau o eticheta, simplul fapt ca nu citeau bine ii impiedica, nu puteau intelege cartea pentru ca se chnuiau sa inteleaga cuvintele scrise separat, iar de rusine spuneau ca nu le place sa citeasca. Altii au fost traumatizati de parinti sau profesori, fiind obligati sa citeasca sau si mai rau, sa citeasca anumite carti, p care cei din jur le considerau potrivite pentru ei. Desi pentru cei care iubesc lectura poate fi mai greu de inteles, o asemenea experienta lasa urme, creaza o trauma peste care este la fel de greu sa treci ca peste orice alta trauma.
    Am mai vazut si oameni carora nu li s-a dat un exemplu in acest sens. Citeam pe pagina de facebook a unei scriitoare (romanca) o intamplare care a avut loc in timp ce era la un targ de carte la munte. O mama si fiica ei treceu pe langa standuri, mama avand o gramada de suveniruri cumparate. Fata zice: „uite, carti, chiar voiam sa citesc ceva la hotel”. Mama raspunde: „lasa-ma in pace, nu dau eu banii pe porcarii” (dialogul este reprodus aproximativ din memorie). Orice copil cauta sa placa parintilor si sa fie iubit de acestia. Daca de mic ti se spune ca nu e bine sa citesti o sa te indepartezi de carti, de multe ori chiar o sa crezi ca cititul nu te ajuta cunimic in viata, ca e o pierdere de timp.
    Ar mai fi un motiv, destul de des intalnit din pacate. Spuneai in raspunsul tau ca daca nu citesti te veisimti prost intr-un grup de persoane care citesc. Din pacate si reciproca e valabila. Sunt grupuri sociale unde cititul este desconsiderat motiv pentru care cei care traiesc in proximitatea acestor grupuri nu vor citi pentru a nu fi exclusi din grup. Si pentru ca nu citesc le va fi greu sa ajunga intr-un grup in care oamenii citesc.
    Cred ca nu exista o solutie generala sau un raspuns general, cred ca raspunsul trebuie adaptat fiecarei persoane si trebuie raportat la motivul pentru care aceasta nu citeste. Si ca tot mai multi sa citeasca trebuie ca lectura sa fie incurajata in randul copiilor si ca persoanele care stiu ei tot, inclusiv ce e mai bine pentru fiecare si ce ar trebui sa citeasca fiecare ar trebui tinute departe de copii.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cristina Boncea

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura