Afirmație: „De fiecare dată când urmărești un reality-show, o carte moare.” (sau alte formulări ale aceleiași probleme)
Opinie personală:
Această afirmație mă deranjează foarte tare, fiind o fană înfocată a reality-show-urilor. Eu nu cred că oamenii care urmăresc astfel de emisiuni sunt neapărat inculți, fac parte din pătura de jos a societății sau cine știe ce se mai spune despre ei. Știu că reality-show-urile sunt foarte criticate, dar mi se pare mult prea exagerat să spui că acest lucru afectează literatura sau, și mai grav, lectura personală. Pot să citesc Kafka și să mă uit la Iubiri Interzise în același timp (ei bine, nu chiar, but you get the point). Eu nu cred că televizorul are o putere așa de mare încât să prostească un om. Totul provine din interior iar gândurile și ideile cuiva nu pot fi schimbate la 180 de grade doar prin butonarea unei telecomenzi.
Mie personal îmi place atmosfera unui reality-show, pe care deseori o caut și o găsesc în romanele chick-lit, spre exemplu. Eu cred că este un lucru ce face parte din natura umană, se poate găsi în fiecare ființă chiar dacă nu citește și nu se uită nici la televizor. Reality-show-urile sunt povești pentru mine, inspirate din realitate – LA FEL CA ȘI CĂRȚILE.
Așa că nu văd unde este răul și de ce e o așa mare blasfemie să le urmăresc și să îmi placă. Acestea nu schimbă cu nimic percepția mea asupra lumii și mai ales asupra lecturii ci doar mă delectează pentru câteva ore, mă relaxează într-un fel și îmi prezintă perspective noi, interesante ce îmi stimulează imaginația, creativitatea.
Argumentul meu principal este că reality-show-urile se aseamănă foarte mult cu ideea unei cărți, aceea de a transmite indirect un mesaj prin intermediul unei povești așa că, cu atât mai mult ar trebui cel puțin băgate în seamă dacă nu, mai puțin disprețuite.
Voi ce părere aveți? Poate televiziunea să afecteze lectura sau vice-versa? Au reality-show-urile un impact atât de mare asupra culturii unui om?
Lasă un răspuns