fbpx

Cărți pe care le-am recitit

La început credeam că n-o să am cu ce umple acest post, dar apoi am avut surpriza de a regăsi următoarele titluri în ea:

Incredibila carte despre hipnotism a lui Molly Moon (recitită când am făcut în sfârșit rost de ea, după aproape zece ani de când o citisem prima oară)

Școala de vrăjitorie (recitită când am făcut rost de întreaga trilogie)

primele 2 volume din Vampirii Sudului (recitite pentru ca mai apoi să reiau întreaga serie)

Moștenirea Ucigașă (recitită pentru că nu-mi aminteam ce se întâmpla în ea)

Alchimistul (recitită pentru a o înțelege mai bine)

Teribilul om de zăpadă din Pasadena (recitită de curiozitate/să văd dacă îmi mai place, după ce o citisem prima oară cu mult timp în urmă, când eram mare fană a seriei Goosebumps)

Angelologia, Uluitorul Maurice și rozătoarele lui educate (aceste două cărți au fost abandonate și a trebuit să le iau de la început după ce citisem deja o mare parte din ele)

Nu plânge sub clar de lună (a trebuit să-mi elucidez opinia mea despre acest gen de cărți; nu îmi aminteam ce s-a întâmplat în ea sau dacă mi-a plăcut)

Fata întâlnește băiatul (recitită pentru a o înțelege mai bine)

Alice în Țara Minunilor și Oglinzilor (recitite de plăcere și pentru a scrie recenzii, pentru a putea deosebi aceste două cărți între ele)

Grădina Tăinuită (recitită din curiozitate, nu-mi mai aminteam ce se întâmpla în ea)

Urme în timp (recitită din curiozitate)

Stăpânul Viselor #1 (recitită când am făcut rost și de volumul II)

Vraja Fatală (recitită din curiozitate)

Pantofiorii Roz #1 (recitită din curiozitate, după ce o citisem prima oară cum mult timp în urmă)

Noaptea Fantomelor (nu știu ce să spun despre această cărticică. am recitit-o de n ori și nici acum nu știu despre ce e vorba în ea). Arată cam așa:

IMG_2679

Această listă este într-adevăr, încropită mai mult pentru mine. Nici eu nu mă așteptam să fii recitit atâtea cărți. Țin să menționez că toate aceste cărți au fost recitite din obsesia mea ca fiecare carte pe care am pus mâna vreodată să aibă o recenzie. Dacă o carte nu are o recenzie, după o anumită perioadă de timp, am impresia că uit ce am citit. Dacă scriu despre ea, însă, simt că îmi voi aminti veșnic. Probabil doar un lucru auto-implementat în memorie.

În orice caz, dacă ar fi să recitesc oricând anumite cărți, adică fără vreun motiv anume, acestea ar fi următoarele: The Catcher in the Rye, Fascinație de Ann Patchett, nymphette_dark99, Cincizeci de umbre ale lui Grey și Incredibila carte despre hipnotism a lui Molly Moon de Georgia Byng. În mod surprinzător sau nu, acestea sunt aproape toate cărțile mele preferate, care mi-au creat o stare de fericire maximă în timp ce le citeam – lucru care mie mi se întâmplă destul de rar. Desigur, sunt și alte cărți pe care aș vrea să le citesc 1) pentru a le scrie o recenzie și 2) pentru a le înțelege mai bine. Ador să las ceva timp să treacă, poate câțiva ani, și să revin asupra unui roman care chiar m-a pus pe gânduri – poate îl voi privi cu alți ochi, dintr-o cu totul altă perspectivă. De exemplu, sunt foarte curioasă ce părere voi avea despre Procesul lui Kafka peste câțiva ani.

În orice caz, eu personal revin destul de greu asupra unor cărți pe care le-am citit deja. Asta se întâmplă când nu mai nimic altceva de citit (lucru destul de rar) sau când într-adevăr simt o nevoie puternică de a deschide o carte pentru a doua oară. Voi cum procedați? Recitiți anumite cărți des? De câte ori ați recitit o anumită carte și ce vă face să reveniți asupra ei?

Publicat de Cristina Boncea

Cristina Boncea s-a născut pe 1 ianuarie 1998, a absolvit Facultatea de Filosofie și are cinci romane publicate la activ (trilogia "Octopussy", "Mi-ai promis că vom muri împreună" și "Evadare din Insula Libertății").

6 gânduri despre „Cărți pe care le-am recitit

  1. Am putine carti pe care le am recitit, uneori poate pentru ca le am citit cu multa vreme in urma, stiam ca mi-a placut dar nu mai imi aduceam aminte amanuntele savuroase care de fapt fac placerea lecturii, exemplu Dinastia Sunderland -Beauclair de Vintila Corbul, alteori pentru ca vroiam sa citesc o continuare si trebuia sa imi fac un refresh la romanul initial, exemplu Rendezvous cu Rama de Arthur C. Clarke, dar sunt cateva carti pe care le am recitit si probabil o sa le mai recitesc in ani pentru ca mi au placut foarte mult. Acum imi vin in minte doua: Malevil de Robert Merle, cred ca e prima distopie care am citit o (pe vremea aceea nu cunosteam termenul) si care m a impresionat foarte mult, iar a doua este Papillon de Henri Charrière, care e una din preferatele mele si una din putinele carti cu o ecranizare la fel de buna.

  2. Eu am început recent această activitate de a reciti cărţile şi e folositoare. Prind noi perspective asupra lecturii. Am încercat cu seriile mele preferate şi cu cărţile pe care aveam impresia că nu le-am înţeles rostul sau care nu îmi aminteam cum se termină.

  3. Unele carti le-am citit pentru ca eram foarte obsedata de ele, le iubeam si vroiam mai multe detalii(cine stie poate am ratat o pagina secreta:)) ) chiar faceam fan-ficuri.
    Dar altele le-am recitit pentru a-mi aminti despre ce era vorba, pentru a resusi sa imi imaginez unele pasaje mai bine, sau doar pentru a le da din nou o sansa.
    Mandrie si prejudecata este cartea pe care o iubesc cel mai mult, o citesc de fiecare data dupa anul nou ( nu sunt ciudata :)) ).
    Imi plac personajele, urasc cel mai mult anii aceea, iar asta ma face sa o iubesc si mai mult, m-a invatat niste chestii, iar sta m-a facut sa o am aproape la inima.

  4. nu am obiceiul pt a reciti carti pt a le intelege mai bine , prefer sa citesc altele noi decat sa-mi pierd timpul cu recititul

Lasă un răspuns

%d