Alegerea, recenzie

 

Primul gând referitor la această e că deja am o idee bine formată a ceea ce probabil se întâmplă în următoarele cărți așa că nu-mi propun să le citesc și pe acelea.

Am câștigat cartea asta la un concurs dar mi se părea interesantă și înainte așa că mi-am dorit într-adevăr să o citesc. A fost foarte ușor de lecturat, ca orice roman YA publicat de Leda Books. Cartea, după cum scrie și pe coperta din spate, este o distopie foarte asemănătoare cu Jocurile Foamei dar la un nivel mult mai inferior ca acțiune, stil de scriere, etc. Singurele lucruri pe care le are în comun cu trilogia lui Suzanne Collins sunt faptul că există o țară ce s-a format după Cel De-Al treilea Război Mondial în locul Americii (=distopie), triunghiul amoros dintre iubitul dinainte și cel pe care-l întâlnește în cadrul competiției, relația protagonistei cu sora mai mică foarte asemănătoare cu relația Katniss-Prim și oarecum, lupta pentru supraviețuire și competiția față de celelalte participante la Alegere.

Cartea este construită pe foarte multe clișee, povestea în principal este foarte simplă și după cum spuneam se învârte în jurul (bineînțeles!) triunghiului amoros din care face parte America, personajul principal. Pot spune că e un roman simpatic, chiar m-a captivat la unele schimburi de replici, dar per total, pentru mine cel puțin, acesta nu are nicio valoare literară și a fost doar o delectare de moment pe care, ce-i drept, nu o regret absolut deloc.

Chiar eram curioasă cum ar fi să citesc din nou un astfel de roman și cum l-aș privi în prezent. Nu am trăit niciun moment de maximă intensitate sau nimic pe aproape. Problema acestor cărți este că personajele chiar nu au propria lor viață și nimic nu pare credibil. Da, sunt ferm convinsă că există ficțiune care se pară credibilă, la care să mă pot relata, dar n-am descoperit-o în niciuna din aceste cărți, publicate de Leda Books. Am descoperit această veridicitate într-o carte fantasy doar în romanele Annei Vary, publicate la editura Herg Benet.

Revenind la subiectul cărții, cartea este cel mai probabil parte dintr-o trilogie. Cred că este momentan singurul volum care a fost publicat la noi în țară. În orice caz, pentru a nu-i oferi o recenzie cu totul negativă, voi spune că recomand această carte persoanelor pasionate de distopii, de triunghiuri amoroase, de competiții și de ideea unei eroine care salvează lumea.

2

6 gânduri despre „Alegerea, recenzie

 1. Recunosc că mi-am cumpărat-o fără să ştiu prea multe despre ea. Îmi plăcuse coperta. Conţinutul ei e comun. Nu chiar banal, dar pe aproape. Dar merită citită. E relaxantă şi mie mi s-a părut că autoarea pur şi simplu încearcă să păstreze stereotipitatea acestor tipuri de cărţi.

  Apreciază

 2. Eu am citit cartile, in vara trecuta, din plictiseala.
  Ca sa va zic asa, de cand a aparut romanul(la noi in romania) nu am suportat cartea!
  nici macar nu ma obosisem sa retin numele autoarei, nici sa citesc atat de atent descrierea si pur simplu nu imi place nici coperta…(am avut o fixa si inca o am)
  eram sigura ca era vorba despre printese si alte minuni de printi ingamfati.
  Fiin la tara cand le-am citit(aveam toata seria pe telefon) nu mi-am dat seama decat dupa prima carte ca era chiar cea care o uram atat de mult!
  Vreau sa spun ca am inceput sa rad in prostie, cand mi-am dat seama ca nu scap de ce nu imi doresc.(in engleza sunt mult mai bune)
  Mie, personal cartile le-am citit foarte usor, pentru ca nu au avut o actiune de mare importanta(seamana foarte mult cu Burlacu/Burlacita)
  Poate ceva actiune in a 2-3-a carte.
  Personajele erau artificiale.
  Cred ca autorul a incercat sa combine anii de printese cu ziua de azi.
  Foamete in afara, iar la palat o alta lume, minunata unde nimeni nu are nici-o grija.
  parerea mea.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.