Cărți pe care (încă) vreau să le citesc după ce am văzut filmele

Am mai menționat înainte că nu consider că e obligatoriu ca romanele să fie mai bune decât ecranizările lor sau invers dar uneori, sunt amândouă bune. Acest post face referire la situațiile în care am văzut mai întâi filmele iar apoi am decis că totuși vreau să citesc și cărțile, pentru că au fost așa de bune! Deci, să trecem la lista mea, pe care o voi folosi și pe post de argument în bătălia carte vs. film, dovedind că nici măcar nu trebuie să existe o bătălie din moment ce fiecare ecranizare și carte are povestea și cazul ei separat.

Primul film despre care vreau să vorbesc e Foxfire (1996).

Am văzut filmul prin 2012 iar în 2013 am cumpărat cartea de la Gaudeamus. Recunosc că nu am citit-o încă, însă sunt foarte curioasă dacă e la fel de bună ca filmul sau poate chiar mai bună, fiindcă filmul mi-a plăcut foarte mult. Joacă Angelina Jolie în el și este vorba despre o gașcă de fete din anii ’50. Am mari speranțe pentru carte.

Următorul este White Oleander (2002), o poveste dramatică despre o mamă și o fiică și cum se descurcă fiica singură în viață după ce mama ei e închisă.

Filmul a durat destul de mult dar sunt curioasă câte alte detalii sunt date în carte.

Un alt film este Let Me In (2010) de la care am văzut și varianta inițială, Let The Right One In (2008) dar nu mi s-a părut la fel de bună. Cartea a fost publicată la noi la editura Trei.

Este vorba despre relația dintre un copil și o fată vampir, pot spune că e un thriller și unul dintre filmele mele preferate. Sunt convinsă că îmi va plăcea și cartea la fel de mult când voi reuși să fac rost de ea.

Cred că se pune la socoteală și serialul Gossip Girl pe care l-am savurat mai mult decât orice alt serial și care mi-aș dori să continue la nesfârșit dar cu același cast.

Cărțile au fost publicate la Nemira dar din păcate ediția nu a mai fost actualizată așa că acum e destul de greu să faci rost de ele.

După cum am spus într-un post anterior, autoarea a scris multe serii paralele sau spin-off pornind de la aceasta așa că abia aștept să continui să citesc despre aventurile personajelor pe care le iubesc așa de tare.

Un alt film este Interview With The Vampire (1994) în care au jucat Brad Pitt, Antonio Banderas și Tom Cruise, deci un cast mai bun nici că se putea. Mi-a plăcut mult filmul dar cartea a fost mult mai cuprinzătoare, mai descriptivă și mai captivantă. A fost publicată la noi la editura Rao, ca primă carte din seria Cronicile Vampirilor.

Ultimul film pe care-l voi menționa în acest post este The Help (2011). L-am văzut în anul în care a fost lansat și m-am bucurat când a câștigat un premiu important la Oscar. Cartea a fost publicată la noi la editura Univers și pe aceasta am reușit să o citesc și pot spune că mi-a plăcut chiar mai mult decât filmul.

Cam acestea sunt ecranizările pe care am vrut să le menționez și vi le recomand pe toate. Acest post este o dovadă că nu toate filmele distrug cărțile și, în orice caz, acțiunea și finalul sunt de cele mai multe ori aceleași așa că nu cred că mi s-a întâmplat vreodată să consider o carte, bună, dacă nu mi-a plăcut filmul sau un film, bun, dacă nu mi-a plăcut cartea. De aceea nu prea știu ce să spun despre filmele ecranizate de curând și foarte comentate cum ar fi Academia Vampirilor. Mie mi s-a părut la fel de bun (sau la fel de prost) precum cartea. Sunt însă de părere că nu e ok ca filmele să expună exact ce se întâmplă în carte, pas cu pas, ci să preia povestea și să o pună în altă lumină. Cred că filmele Harry Potter chiar reușesc acest lucru, să simplifice cărțile și să facă poveștile mai interesante.

Acestea fiind spuse, voi ce părere aveți despre ecranizările cărților în general? Vi s-a întâmplat să vă uitați mai întâi la film și apoi să citiți cartea?

13 gânduri despre „Cărți pe care (încă) vreau să le citesc după ce am văzut filmele

  1. Credeam că sunt singura care a adorat Gossip Girl! (atât serialul cât și cărțile)
    Am citit doar patru dintre ele, dar vreau să reușesc să fac rost de toate pentru că deși par superficiale la prima vedere, sunt mai mult de atât.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.