Genul meu de cititor (semne că NU ești un bookaholic)

Am citit multe articole în care erau listate atributele unui bookaholic și de cele mai multe ori, eu nu m-am regăsit printre acele elemente ale listelor așa că m-am gândit să fac o postare în care să enumăr sau să detaliez relația mea cu cărțile. Nu știu dacă se mai poate spune că sunt un bookaholic, o persoană obsedată de cărți, dar într-adevăr le dedic foarte mult timp și îmi place foarte mult să citesc. Cine știe, poate că și voi vă veți regăsi printre lucrurile enumerate de mine, poate că există mai multe tipuri de pasionați de lectură.

În primul rând, pentru că știu că aceasta este o dispută fără sfârșit, nu consider că filmele ar trebui văzute după ce citim o carte sau invers. Nu pun așa de mare preț pe ordinea în care aceste lucruri sunt efectuate și mai mult de atât, nu consider că toate cărțile sunt mai bune decât ecranizările lor. Am exemple și pentru (Legături Bolnăvicioase, filmele Frăția Pantalonilor Călători, filmele Harry Potter) și contra (Interviu cu un vampir, filmele Jocurile Foamei, Culoarea Sentimentelor) legate de ecranizări. Eu cred că te ajută să poți urmări mai întâi ecranizarea pentru că te va ajuta să decizi dacă vrei să citești și cartea, în care trebuie să investești mai mult timp și concentrare. Chiar dacă unele filme deviază mult de la cărți, povestea este aceeași; pe mine m-au ajutat de multe ori să decid și am fost mulțumită de decizia mea.

Mai departe, vreau să spun că mie nu mi s-a întâmplat niciodată să rămân în lumea unei cărți, să mă întreb ce fac cu viața mea după ce termin de citit (simplu! mă apuc de altă carte) sau să am stări de tristețe datorită acestui fapt. Tot timpul separ ficțiunea de lumea reală și nu mă mai afectează după ce am închis cartea. Niciodată nu mi-am dorit ca o carte să dureze mai mult decât a durat deja, indiferent cât de mult mi-a plăcut. Orice carte aș citit și oricât de bună, nu mi s-a întâmplat să nu-mi doresc să se termine. Cu seriile e altceva, cred că mă pot gândi la câteva serii care nu mi-aș dori să se termine.

Într-adevăr, ador să merg la Cărturești sau la Gaudeamus sau în orice alt loc unde sunt cărți dar am suficient auto-control pentru a decide că nu voi cumpăra alte cărți până nu le voi termina pe cele de acasă. În al doilea rând, sunt o persoană foarte economă în materie de orice așa că de cele mai multe ori aștept reducerile sau vânez o anumită carte pe la concursuri și schimburi, așa că pe cele mai multe dintre cărți nu am dat niciun ban.

Nu mă deranjează niciodată să plec fără o carte la mine pentru că nu pot citi decât dacă e liniște perfectă. Nu suport să fiu întreruptă din timpul lecturii iar acesta ar fi un lucru greu de evitat într-un spațiu public. Nu stau nopțile trează să citesc pentru simplul motiv că mi se face somn și nu mă mai pot concentra. Nu judec oamenii care nu citesc, oricum, de obicei, găsesc foarte greu oameni cu gusturi similare. Nu-mi place să miros cărți, nu mă încântă cu inima ideea.

Îmi place foarte mult să-mi rearanjez biblioteca la anumite intervale de timp, îmi place să recapitulez care sunt cărțile care mi-au plăcut cel mai mult și să reflectez asupra cărților pe care vreau să le citesc în viitor; sunt în general pasionată de făcutul listelor.

Niciodată nu cred că aș decide să cumpăr două versiune ale aceleiași cărți datorită coperții, și de asemenea, deși nu sunt împotriva ideii, nu-mi place să citesc ebooks. Sunt conștientă că e același conținut însă nu cred că mă voi obișnui vreodată să dau scroll încontinuu, în loc de a întoarce paginile. Deși mi s-a întâmplat să îmi placă foarte mult un anumit personaj din cărți (Adrian Ivashkov, Eric Northman, etc), de cele mai multe ori mă îndrăgostesc de personaje doar după ce văd ecranizarea cărții și, se subînțelege, actorul care îl joacă pe respectivul personaj.

E adevărat că dacă aș putea, aș sta la Gaudeamus zi și noapte până se termină. Nu trebuie să cumpăr nimic, doar să mă uit printre toate rafturile ca să fiu sigură că știu tot ce se ascunde acolo.

În mare parte, îmi place să citesc dar limitele mele sunt foarte strânse în legătură cu asta, de la condițiile de mediu înconjurător, până la fontul folosit într-o carte (cele mai mari mă ajută să citesc mai mult, fiindcă mi se pare mai ușor). Nu știu exact ce înseamnă asta, dar cum nu m-am regăsit în niciunul din „semnele că ești un bookaholic” voi presupune că nu sunt. Deși îmi place foarte mult să vorbesc despre cărți și să merg în locuri unde sunt cărți, nu mă consider așa de atașată de ele.

Voi ce părere aveți? Ce înseamnă cele de mai sus și ce fel de cititori sunteți voi?

8 gânduri despre „Genul meu de cititor (semne că NU ești un bookaholic)

 1. Majoritatea ma considera o obsedata de carti doar pentru motivul ca eu am citit la viata mea o carte de peste 500 de pagini si ei nici macar una de 100. In unele lucruri pe care le-ai scris, ma..regasesc si eu intr-un fel. De exemplu cu ecranizarile, sunt unele chiar foarte reusite si nu e neaparat sa strice cartea…in Jocurile Foamei, mi-a fost mult mai clar dupa ce am citit cartea (primul volum), desi nu mi s-a mai parut atat de palpitant. Nu ma axesz prea mult timp pe o singura carte…sunt un pic, nu stiu, melancolica cand o finisez, dar stiu ca sunt multe alte carti ce nu le-am citit inca si poate unele sunt chiar mai bune.
  Nici eu nu cheltui prea mult pe carti. Incerc sa fac rost de ele fara sa arunc multi bani…Imprumut des si de la biblioteca. Spre deosebire de tine, eu pot citi oriunde :)) Mereu am cu mine o carte, pentru orice eventualitate…nu o data citeam la ore pe sub masa :))
  In orice caz, nu cred ca rezist mult timp fara sa citesc ceva, dar nici nu stau nopile treaza sa termin o carte :D

  Apreciază

 2. La fel ca Lucy, oamenii care mă văd sau cărora le spun că citesc mă văd din start ”obsedată de cărți”.
  Nici pe departe, nici măcar nu pot să zic că nu prefer să fac altceva decât să citesc, uneori. Bineînțeles că îmi plac și alte lucuri și nu trăiesc viețile din cărți, ci viața mea.
  Citesc mult, dar nu foarte. Am cărți pe care le ador de la prima pagină și cărți pe care le pun înapoi în bibliotecă atunci când ajung la jumătate, pentru că mă plictisesc.
  Îmi plac mirosul de carte nouă și îmi place să disec descrierile până mă conving că vreau să citesc un roman.
  Acum îmi doresc foarte mult Cioburi de stele. O vânez, știi cum?

  Apreciază

 3. Eu sunt putin bookaholica. Imi place sa am mereu o carte cu mine, si dupa ce citesc o carte cu adevarat buna, intampin sentimente puternice.

  Apreciază

 4. Eu cred ca sunt deoarece ,daca ajung spre seara foarte obosita si ochii mi se inchid de oboseala , eu oricum imi i-au cartea si citesc pentru ca unele nu ma lasa sa adorm pentru ca sunt nerabdatoare sa continui povestea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.