Culoarea Sentimentelor, recenzie

IMG_2680

Țin să menționez că am văzut mai întâi filmul și mi-a plăcut dar ca de obicei, cartea a fost mult mai consistentă (500+ pagini). Este vorba despre orașul Jackson, Mississippi în anii ’60 și diferențele de atunci între oamenii albi și negri. Personajele principale sunt Skeeter, o tânără albă și destul de înstărită care vrea să scrie o carte despre viața slujnicelor din oraș. Cele mai importante slujnice sunt Aibileen și Minny Jackson iar în total, treisprezece slujnice o ajută pe Skeeter să scrie cartea. După ce aceasta este publicată, urmările nu se lasă așteptate…

Pot doar să vă spun că are un final fericit și că este o carte despre drepturile oamenilor, nu doar de culoare căci arată și diferențele sociale dintre oameni și felul cum acestea le afectează respectul față de ceilalți. Skeeter dă dovadă de foarte mult spirit civic din toate privințele și nu poate accepta discriminarea. Viața slujnicelor este arătată zi cu zi, atât la muncă cât și acasă. Pe lângă diferențele dintre albi și negri și problema rasismului, slujnicele se confruntă și cu relațiile stăpân-slujitor și cu atașamentul față de copii de care au grijă. Toate aceste probleme zilnice sunt captate de cartea scrisă de Skeeter.

Sunt multe lucruri care nu au legătură cu tema principală a cărții iar acestea au fost, bineînțeles, lăsate la o parte și de film. Scenele acestea însă dau multă culoare și te ajută să te integrezi mult mai bine în micul oraș care pare a fi controlat în totalitate de o femeie pe nume Hilly Holbrook. Îmi place cel mai mult faptul că diferențele oamenilor pornesc de la culoare până la niște simple principii și idei de viață și totuși toți acești oameni conviețuiesc în același oraș și trebuie să se accepte unul pe celălalt. Cartea transmite un mesaj foarte complex și mi se pare oarecum greu să-l înțeleg în totalitate. Romanul este privit ca o ficțiune istorică pentru că menționează multe dintre aceste evenimente petrecute cu mult înaintea anului 2014 spre exemplu, evenimente precum asasinatul lui Kennedy, KKK sau Martin Luther King și marșurile pentru integrare. Personajul lui Skeeter însă mi se pare destul de modern ca și gândire și tocmai de aceea ea este marginalizată de oamenii din Jackson și se mută la New York pentru a-și continua cariera de scriitoare.

În concluzie, cu siguranță voi mai avea nevoie să recitesc această carte pentru a o înțelege mai bine pe viitor dar până acum, mesajul e clar: ce-i înăuntru contează. Și totuși, lectura este destul de amuzantă, în special personajul lui Minny iar traducerea mi s-a părut foarte reușită deși nu sunt sigură cum sună limbajul în original. Mi-a plăcut mult cartea și chiar m-am putut regăsi în unele părți ale sale. Foarte multe din problemele menționate sunt încă de actualitate dar totuși, mă bucur să știu că s-au făcut multe progrese de atunci în privința acceptării diferențelor dintre oameni.

Cartea mi-a fost oferită spre recenzie de editura Univers.

4

Publicitate

12 răspunsuri la „Culoarea Sentimentelor, recenzie”

  1. Foarte frumoasa recenzia!

    Apreciază

  2. Inca o carte pe lista mea

    Apreciază

  3. nu am o pasiune pentru acest gen de carti dar recenzia este destul de buna.Bravo!

    Apreciază

  4. Avatarul lui read with Adelina
    read with Adelina

    Pare interesanta

    Apreciază

  5. Avatarul lui read with Adelina
    read with Adelina

    Ma bucur sa vad ca in sfarsit ai nimerit o carte buna (4 stele) :D

    Apreciază

  6. Multumim de recenzie ! Cartea pare foarte interesanta ! :)

    Apreciază

  7. Sună interesant. Faină recenzie :*

    Apreciază

  8. Faina recenzie, cartea pare interesanta.

    Apreciază

  9. Bună! Și eu am o colaborare cu ei, este foarte bună și sunt foarte de treabă. Vreau să-ți spun că am și eu un concurs, dacă nu te superi, însă participanți nu prea mulți. Aș fi foarte încântat dacă, în limita timpului tău disponibil, ai putea să-mi faci puțină reclamă la el, pentru că îs la început și… na, toți am fost la început.
    Îți mulțumesc, spor la treabă: http://falled.blogspot.ro/2014/09/its-time-for-giveaway-and-youre-invited.html

    Apreciază

  10. […] Am fost foarte încântată de rezultat atunci când am vizionat filmul însă și mai încântată am fost după ce am citit romanul care stă la baza lui. Romanul de debut al lui Kathryn Stockett este o poveste foarte frumoasă și modernă despre o femeie albă care observă cât de nedreptățite sunt femeile de culoare și decide să ia măsuri împotriva acestui lucru. Mai multe detalii despre carte puteți citi în recenzia mea aici. […]

    Apreciază

  11. […] Culoarea sentimentelor de Kathryn Stockett (cu indulgență) […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: