Persoana I sau a IIIa?

Citeam o carte și mă gândeam, mi s-a părut că brusc autoarea a schimbat modul de apropiere față de personaj, parcă acum e și mai distantă după ce că era deja la persoana a IIIa dar poate nu e asta, poate pur și simplu abia atunci am conștientizat diferențele dintre exprimări.

Dacă ar fi să aleg dintre astea două, aș alege fără să stau prea mult pe gânduri persoana I. Deși iubesc personajul din carte pe care o citesc acum, nu pot intra în mintea ei mai mult decât dorește autoarea. Poate acest control suprem este motivul pentru care unii aleg să fie ei naratorul care știe și vede tot. Eu însă vreau să cred că citesc un fel de autobiografie, ca și cum personajul principal ar fi un om real care-și povestește viața. Cred că o carte scrisă în acest mod te captivează mult mai ușor decât o carte distantă, obiectivă.

Voi ce părere aveți? Ce preferați?

7 gânduri despre „Persoana I sau a IIIa?

 1. Atunci cand o poveste este spusa la persoana I parca putem vedea prea mult din personaj. Vreau sa zic ca ii stii la propriu fiecare gand si am dat de cateva personaje care ajungeau sa fie enervante. Mi se parea ca se plang prea mult sau suspina dupa un tip prea mult. Bineinteles ca e si in functie de stilul autorului.

  Apreciază

 2. Personal, nu-mi plac cărțile narate la persoana I, din simplul motiv că mi se par copilăroase. DIn contră, am impresia că narațiunea la persoana I îți limitează vederea, pentru că ești întotdeauna axat doar pe personajul principal, și de cele mai multe ori, eu urăsc personajul principal.
  De aceea cred în magia narațiunii la persoana a III-a, afli multe despre multe personaje, este ușor să știi ce fac și ce vor și ce gândesc, și mi se pare mult mai interesant să observ personalitățile mai multor personaje, decât doar a celui principal. Plus că la persoana I, lumea este alterată, schimbată ca să fie în ton cu modul de gândire al personajului principal. Și simt că mi se dă o viziune greșită a lumii create, ceea ce nu-mi place.

  Apreciază

 3. Nu m-am gandit la lucrul acesta pana acu . Cred ca aleg si eu catile la persoana I daca nu are autorul/ autoarea prea multe interventii in care sa isi dea cu parerea

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.