Mit dezmințit #1

Afirmație: „tu ai incercat sa citesti harry potter prea tarziu; prima carte trebuia citita pe la 9-10 ani, pentru ca doar atunci nu ti s-ar fi parut plictisitoare

Opinie personală: Am primit acest comentariu la recenzia pentru prima carte din seria Harry Potter dar bineînțeles, se poate aplica pentru orice altă carte. Mitul pe care vreau să-l dezmint e acela că o carte e bună doar la o anumită vârstă. Eu spun așa: dacă o carte e bună, îți place toată viața.

Nu o dată mi s-a întâmplat să recitesc ceva de care-mi aduceam cu drag aminte și să realizez că defapt nu-mi mai place așa de mult precum prima oară când am citit-o, în urmă cu câțiva ani. Asta are legătură cu experiențele personale, modificarea gusturilor și multe alte chestii. Dar concluzia finală e că respectiva carte nu e o carte bună. Nu există cărți care să fie bune doar când ai 10 ani. De exemplu, mie încă îmi plac unele basme ale copilăriei, îmi place cum sunt scrise, chiar dacă nu e vizat segmentul meu de vârstă.

Exemple negative: seria Academia Vampirilor – la început mi s-a părut cel mai bun lucru citit dar acu, după patru ani, am încercat să recitesc și nu mi s-a mai părut nimic deosebit deoarece nu-mi mai plac cărțile Fantasy. Printre exemplele negative se mai enumeră și toate celelalte cărți Fantasy pe care le-am citit până acum.

Exemple pozitive: Molly Moon de Georgia Byng. Am citit cartea cu foarte mulți ani în urmă și mi-a plăcut la nebunie, am trăit mult timp în lumea cărții după ce am terminat-o. Am recitit-o peste câțiva ani și mi-a plăcut chiar și mai mult decât prima oară, pentru că am înțeles-o mai bine. La fel s-a întâmplat și cu Urme în timp de Petru Popescu.

Și încă ceva, sunt de părere că valoarea unei cărți bune este stabilită și de timp, precum valorile multor altor lucruri. De aceea e bine să recitești cărți, poți face o comparație între cine ești în prezent și ce gusturi aveai în trecut. Cu vârsta, vine și experiența iar dacă o carte nu ți se mai pare la fel de bună asta nu dovedește decât că ai evoluat și cauți alte lucruri în literatură.

Voi sunteți de acord cu mine? Cărțile, la fel ca și iubirea, nu au vârstă?

Publicitate

10 răspunsuri la „Mit dezmințit #1”

 1. Avatarul lui read with Adelina
  read with Adelina

  Desigur! La fel si filmul „A series of unexpected events”. Ori de cate ori il vad, tot mai mult imi place.

  Apreciază

 2. Avatarul lui Andreea Ilie
  Andreea Ilie

  De acord cu tine! O carte daca e buna, poti s-o citesti oricand, fiind unele exceptii (nu o sa punem un adolescent de 13-14 ani sau unul ceva mai mic sa citeasca „50 shades” :))) ). Chiar si cartile pentru copii inca iti mai aduc un zambet pe fata atunci cand le citesti celor mici. :D

  Apreciază

 3. Eu am citit Harry Potter anul trecut,nu e tarziu niciodata pentru cartii,indiferent pentru ce varsta sunt,daca iti place de ce sa nu o citesti.Fiecare citeste cand vrea si ce vrea la o anumita varsta,nu recomand genul erotic pentru cei mici de ex. 10-15 ani.
  Si eu cateodata mai citesc si cartii pentru copii,ma binedispun si imi aduc aminte de copilarie…….

  Apreciază

 4. O carte bună nu e același lucru cu o carte care-ți place. Poate să îți placă o carte care e o porcărie din punct de vedere literar și invers. Nu e greu să faci diferența între ele, trebuie doar experiență într-ale cititului și câteva cărți cu adevărat bune la activ.

  Apreciază

  1. acest post era în principal despre cât de bună e o carte în raport cu vârsta

   Apreciază

   1. Tot se aplică. Faptul că o carte e bună sau nu nu are legătură cu vârsta. Mă îndoiesc că un copil de 10 ani ar gusta Mizerabilii, de exemplu, ceea ce nu înseamnă că nu e o carte bună.
    E normal ca gusturile să se schimbe și să nu îți placă aceeași carte citind-o la vârste diferite

    Apreciază

 5. O carte mereu traiste in sufletele noastre ♥. Eu traiesc fiecare carte in parte.

  Apreciază

 6. Asa e! Daca iti place o carte, iti place si la 10 ani si la 150 de ani! :)))

  Apreciază

 7. Avatarul lui Romina Gianina
  Romina Gianina

  Mie imi plac si acum basmele dar harry potter nu , deci nu cred ca are vreo legatura varsta cu cartea . Bine nu-i poti da unui copil de 10 ani sa citeasca carti pe care nici majoritatea adultilor nu le pot intelege

  Apreciază

 8. […] Potter prea târziu, că nu am crescut cu el și de aceea nu-mi place. Am discutat mai pe larg aici strict despre această afirmație însă ce vreau să subliniez e faptul că that’s bullshit. […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web propulsat de WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: