Despre literatura englezească…

Ca de fiecare dată, nu pot vorbi decât prim prisma cunoștințelor mele acumulate până acum. Am citit câteva cărți scrise de autori din Marea Britanie, autori precum Angela Carter, Frances Hodgson Burnett și nelipsitul Terry Pratchett bineînțeles. Chiar și cartea pe care o citesc acum, Ochi-de-pisică scrisă de Margaret Atwood este în același stil cu romanele autorilor menționați înainte deoarece Atwood este canadiancă iar prin anii 40 influențele britanice erau mai puternice decât acum.

Ce vreau să spun legat de aceste cărți este în primul și în primul rând faptul că sunt mai greu de citit decât cărțile scrise de autori americani, spre exemplu. Poate este și din cauza faptului că aceste cărți sunt scrise cu multe decenii în urmă dar am observat că și romanele publicate în perioada de după 2000, 2010 nu sunt cu mult mai diferite. Aș vrea să pot citi mai multe din operele Angelei Carter, dar doar două dintre acestea au fost publicate la noi iar problema de care mă lovesc atunci când vreau să le cumpăr în engleză este chiar limba engleză cu influențe din diferite zone ale Marii Britanii. Cuvintele lor, chiar și traduse în română, de cele mai multe ori nu le înțeleg. Cred că este foarte greu să traduci o carte englezească în română deoarece cuvintele pe care le folosesc ei sunt cuvinte de care, deși există în DOM, noi românii nu ne folosim și probabil că nici nu am auzit de ele, cel puțin așa se întâmplă în cazul meu.

Deci, din păcate, oricât aș încerca, nu cred că voi reuși vreodată să înțeleg 100% o carte scrisă în limba engleză, mai ales scrisă într-un anumit dialect (care poate nici nu mai există) din Anglia.

Voi ce părere aveți? Ați citit cărți scrise de autori britanici?

4 gânduri despre „Despre literatura englezească…

  1. hai ca nu e chiar asa de greu :)) trebuie doar putin exercitiu. cum a zis si pufulet, JK are un stil super lejer, chiar si in original. Daca s-ar apuca si americanii sa scrie in varietatile lor, nici de la ei n-am intelege mare lucru :)) incearca sa citesti carti scrise recent si o sa te obisnuiesti :D

    Apreciază

  2. Am citit poezie britanica…a lui John Keats…superba! De asemenea celebra poveste de dragoste „Romeo si Julieta” a lui W.Shakespeare…am citit mai multe,dar depinde de stilul de a scrie a fiecaruia.:)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.