NU în română

Deși am spus că nu mă mai intereseaza cărțile YA, voi continua seriile pe care le-am început înainte, (din păcate) publicate de Leda. De ce din păcate? Pentru că vor mai trece cinci ani și tot nu vor publica continuările pe care le vreau eu, anume

Volumul II din seria Swoon (se numește Swear, Nina Malkin).

Volumul II din Ucenicia lui Viktor Frankenstein, Kenneth Oppel.

Cred că mai erau vreo două volume din Vampirii Sudului, 12 și 13.

Este o serie scrisă de Theresa Breslin, publicată de Corint Junior, doar primele 2 cărți dintr-un total de 4. La fel, seria a cărei primă carte este Cartea Neagră a Secretelor, 2 cărți publicate din 4.

Sper că vor publica toate cărțile din Vampirii din Morganville.

Seria Urâții are deja 4 volume publicate din care doar două au apărut și la noi.

Astea sunt doar câteva exemple iar cărțile au fost publicate cu câțiva ani în urmă. Pauzele acestea lungi sunt de-a dreptul enervante și mi-ar plăcea ca atunci când se hotărăsc să publice o serie, să publice toate cărțile scrise până atunci una după alta. Altfel, poate decid să întrerupă seria și cei care au cumpărat primele cărți o să rămână cu ochii în soare.

CONCLUZIA acestui post e că cel mai bine e să cumperi cărțile în limba lor maternă (dacă o cunoști) sau măcar în engleză, unde seria a fost publicată deja în întregime. Chiar dacă sunt uneori mai scumpe (uneori, alteori chiar mai ieftine), merită din două motive: 1. cineva a spus că nu poți traduce fără să interpretezi, eu nu cred acest lucru dar unii traducători aparent cred iar interpretarea poate duce la pierderea însemnătății inițiale ale unui cuvânt, propoziție, frază și 2. ești sigur că vei avea seria completă și ce e mai enervant decât o serie incompletă?

Aceasta este oricum decizia mea, ca pe viitor (în timp ce aștept publicarea continuărilor de mai sus), să cumpăr cărțile în limba în care au fost publicate. Sunt sigură că sunt mulți alții în situația asta, își văd părul cărunt înainte de a vedea continuările de la serii pe rafturile din România, voi ce credeți despre asta?

P.S. Nu, Leda/Corint nu e singura editură de la care aștept continuări (vezi Litera, Becca Fitzpatrick și Lauren Kate).

3 gânduri despre „NU în română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.